Opbevaring - Gorenje
luk
...

Opbevaring

Én ting er at fi nde de bedste råvarer, noget andet er at fi nde den bedste opbevaring. For nogle har det bedst med lidt varme, andre med kulde, nogle tørt, andre fugtigt, nogle med selskab, andre alene. Forvirret? Læs videre.

Så har du balladen. Du er netop hjemvendt fra torvet eller supermarkedet og står der i køkkenet med alle dine talenter og funderer over, hvor du nu skal opbevare dine indkøb. For madvarer er ikke sådan at blive kloge på. Lige som os tobenede, kunne man fristes til at sige. Mælkeprodukter skal på køl, naturligvis. Men skal appelsinen på køl eller på sval? Hvad med ananasen? Og er der ikke noget med, at hvidløg er bedst, hvis det kommer på køl? Hmmm … der er grobund for en god portion tvivl, så læs hellere de næste sider, der ridser nogle retningslinier op.

Sådan får du det bedste ud af din agurk

Læg den i skuffen. En agurk er stort set ikke andet end vand. 97 procent, og det er alligevel lidt af en sjat. Vandindholdet gør agurken særlig sårbar over for stød og temperatursvingninger. Det med stødende betyder, at du ikke skal placere græskarret eller vandmelonen oven på den, men det vidste du nok godt. Nej, det interessante er temperaturerne: Agurken får køleskader som indsunkne pletter og glasagtigt frugtkød, hvis den opbevares ved for lav temperatur som for eksempel på hylden i køleskabet. Så find et svalt sted at lægge den, eventuelt i en grøntsagsskuffe med 8° C.
En grøn illusion?
Mange har sat sin lid til agurkens virkekraft gennem årtusinder. De gamle grækere og romere spiste angiveligt en agurk dagligt som forebyggelse mod dårligdom. Og kvinder har i mange hundrede år lagt ansigtsmasker af reven eller skiveskåren agurk.

Sådan opbevarer du bedst dine eksotiske grøntsager

Giv dem hjemlig varme. Så er det tid til en gammel tommelfi ngerregel: ’Frugter og grøntsager, der er dyrket under varmere himmelstrøg, skal opbevares ved varmere temperaturer’. Således altså også auberginen. Ved kulde får den køleskader som bronzefarvede skjolder, indsunkne pletter og brunfarvning af frugtkødet. Så opbevar auberginen et svalt sted, i grøntsagsfadet på køkkenbordet, i bryggerset, i kælderen, på altanen. Det samme gælder i øvrigt for ananas, avokado, banan, oliven, kartofl er, bønner, paprika, melon, honningmelon, græskar, etcetera.
Lang vej for en lang frugt
Auberginen kom til Europa i 1700-tallet, men er først blevet almindelig de sidste par årtier. Vi ser typisk de langovale, mørkviolette, selv om der nu findes mange sorter af auberginen: Runde, hvide, røde, gule, blå, violette, ja næsten sorte. Men de kommer nok også en dag.

Sådan opbevarer du æbler, blommer, ferskner og pærer

Lad dem alene være. Ikke alle frugter er lige selskabelige. Æbler, blommer, ferskner og pærer udskiller ethylen, der sætter skub i modningsprocesserne hos de øvrige frugter. Uhensigtsmæssigt, hvis for eksempel man har satset på en sprød gul banan til sin bananasplit og ender med en klæbrig brun masse. (Agurker og bananer er særligt overfølsomme over for ethylen). Så øv dig hellere på remsen: Æbler, blommer, ferskner, pærer, de skal helst alene være. Æbler, blommer, ferskner, pærer, de skal helst alene være.
Lidt om gasarten ethylen
Tomater og agurker klæder hinanden i salatskålen, men egentligt er agurken overfølsom over for tomaten, der nemlig også udskiller meget etyhlen. Så opbevar gerne tomater sammen med æbler, blommer, ferskner og pærer, fordi tomater også helst alene skal være …

Sådan får du sprøde grøntsager med stilk

Stil dem i vand. Det ser lidt tosset ud, når køkkenbordet bugner af vaser fulde af porre, bladselleri, forårsløg og andre grøntsager med bladstilke eller bladskeder – ja, det hedder det altså. Men ideen er slet ikke så tosset. For vandet får grøntsagerne til at bevare fugtigheden – og resultatet er, at både saft og kraft bevares, indtil der skal snittes og kokkereres. (Så er vaserne også klar med vand, når middagsgæsterne arriverer med en nydelig værtindedusk).
Skaldet? Så snup en porre
Romerne har kæmpet for meget. Således også for at tilbageerobre hår på hovedet. Historien lyder, at Kejser Nero (romersk kejser 54-68 efter år 0.) mente, at porre både var godt for sangstemmen og som middel mod skaldethed. Vi har endnu ikke fundet endegyldige beviser.

Sådan får du det bedste ud af dine bær

Pluk og nyd. I dag kan du købe jordbær året rundt. Men vent, hold igen, glæd dig til at bide tænderne i et nyplukket dejligt jordbær, når du kan få dem fra din nabos bed eller købe dem friske på torvet. For bær smager allerbedst, når de er nyplukkede. Jordbær. Hindbær. Stikkelsbær. Brombær. Og ikke noget med at gemme dem i flere  dage. De små bær får let trykskader og vådpletter og holder næppe mere end en enkelt eller to dage i køleskab. Med mindre du selvfølgelig har et køleskab med en 0-Zone skuffe. Her holder frugt og grøntsager sig friske og naturlige cirka tre gange så lang tid.
Endelig brug for dørslag
Hvis du partout ønsker at gemme bærrene et par dage og ikke ejer et køleskab med en 0-Zone skuffe, så skyld dem og put dem i et dørslag, så holder de lidt bedre. Læs mere om fordelene ved 0-Zone skuffen i Køleguide-kapitlet.

Sådan opbevarer du dine citrusfrugter

Surt uden for, sødt inden for. Du kommer hjem med en kurv fuld af citrusfrugter, og så dukker tvivlen op. For hvad er nu lige den bedste opbevaring? Sådan her: Appelsiner, mandariner og clementiner foretrækker kølige omgivelser, ideel opbevaring ved 2-5° C. Citroner og grapefrugter får kuldeskader af køleskabet, de foretrækker opbevaring ved 10-15° C. Og lime står og tøver med et ben i hver lejr med en foretrukken temperatur på 8-10° C. Forvirret? Så tænk på følgende tommelfingerregel: De søde i familien inviterer vi inden for (i køleskabet), de sure lader vi stå uden for døren på køkkenbordet …
Sødt og surt
Appelsiner er søde, citroner er sure – men begge er fulde af C-vitaminer og gode til at sætte prikken over i’et i mange kulinariske sammenhænge. Og skulle pillearbejdet drille, så findes der en nemmere udvej end ødelagte negle. Læg appelsinen i varmt vand et par minutter, så løsnes skrællen let.