Køkkenmyter: Hvor skal ovnen være? - Gorenje

Køkkenmyter: Hvor skal ovnen være?

HOME SIMPLIFIED
7.12.2021

Hvis du er ved at planlægge eller tegne et nyt køkken, skal du tænke meget over køkkenindretningen. Især indbygningsovnen, da den kan betyde meget for, hvor du kan stå at lave mad, og hvordan du oplever det.

Alle køkkener bør være alsidigt og praktisk indrettet, da vi både laver mad, spiser, drikker, vasker op og hygger os i køkkenet. Det første, de fleste køkkendesignere gør, er at tegne en grov skitse af grundridset, hvor de er meget opmærksomme på vinduer, døre, buer og åbninger. Hvorfor? Fordi nogle hvidevarer helst skal stå op ad en væg og ikke et vindue, og der skal være plads nok til, at man kan åbne deres døre, og de må heller ikke stå i vejen på gulvet eller ødelægge resten af køkkenindretningen.

Køkkenindretning

Så er der den såkaldte arbejdstrekant - en forbindelse mellem de tre vigtigste arbejdssteder i madlavningsområdet - køleskabet, komfuret (kogeplade og ovn) og vasken. Mens det er lidt lettere at placere køleskabet og vasken, da de er mere fleksible i den henseende, kræver det nogle overvejelser at placere ovnen - især hvis den skal indbygges.
“Ovne placeres ofte under eller ved siden af kogepladen”, forklarer vores ovnekspert fra Gorenje, og tilføjer: “Da komfuret ofte er det mest påfaldende apparat i madlavningsområdet, står det som regel centralt placeret i forhold til resten af rummet. Ovnen komplementerer det bare, men skal gøre det både stilfuldt og praktisk.”

Vælg den ovn, der passer til dine behov

En ovn skal passe til dine behov. Hvor ofte, du regner med at bruge den, hvad du vil bruge den til, og hvad du forventer af den. Gorenje har et stort udvalg af ovne fra de mest basale moderne ovne til ovne med selvrensende funktioner og dampprogrammer, der bringer retter i restaurantionsklasse lige ind i dit hjem. Se Gorenjes udvalg af ovne her.

Sådan planlægger du et nyt køkken

Det vigtigste først. Sørg for at have væg- eller skabsplads nok til at rumme den størrelse ovn, du ønsker at installere. Hvis din ovn anvender gas, skal du huske at tænke på, hvor gasudtaget er. Da ovnens opgave er at opvarme mad - ofte i længere tid - skal du ikke installere den i nærheden af ting, der ikke kan lide varme - køleskabet for eksempel. Heldigvis generer ovnens ydre varme på 90 til 100 grader, som er ret lavt sammenlignet med ovnens indre. Alligevel skal du, når du planlægger ovnens placering, sørge for, at vægbeklædninger, skabe og borde rundt om ovnen kan tåle de ovennævnte temperaturer.
“Det spørgsmål, jeg oftest får stillet, er: er det sikkert at indbygge en ovn i et skab af træ?” siger vores ovn-guru, og svarer: “Helt sikkert. Jeg er fortaler for indbygning af ovne i skabe af træ. Det er en rigtig god måde at spare plads i køkkenet på, det giver et pænt, rent look, og det kan være meget praktisk, da bageplader og andet ovnfast køkkentøj er lige ved hånden i skabene over ovnen.”

Standarder betyder noget og gør dit valg let

For at sige det ligeud er åbningen til en indbygningsovn en simpel kasse, støttet af en konstruktionsramme. De fleste indbygningsovne kommer forberedt til standardåbninger på 60 eller 90 cm, som gør installationen nemmere. Ovnen kan bare placeres i det rum, der er specielt skabt til den, uanset hvilket mærke køkkenelementer, der er valgt. Ud over de to nævnte standardstørrelser, kan du også finde smallere ovne, der passer ind i et 45 cm bredt hulrum, da de er designet til dem, der kun har begrænset plads i køkkenet. 

Her skal du placere stikkontakter i køkkenet

Du skal også tænke over elektriciteten og planlægge dine elektriske tilslutninger på forhånd. Når du installerer ovnen, skal du først tilslutte strømkablet til stikkontakten. Det anbefales, at du installerer et lodret klemt stik på stedet for at have mere plads bagved. Vores eksperter anbefaler også, at du undersøger og sikrer, at det har den modstand, der egner sig til ovnen (disse data kan findes i manualen eller på skiltet på ovnens dør). 
Passende ventilation er også en god idé til enhver type ovn, så prøv at installere ovnen sådan i hulrummet, at der bliver tilstrækkelig luftstrøm.

Ovnens placering

Der er fordele og ulemper ved alle ovnplaceringer. Ovne placeret under køkkenbordet optager for eksempel ikke arbejds- og tilberedningsplads, men kan være mere anstrengende at bruge, hvis man hele tiden skal bøje sig for at tage mad ind og ud. 
Vægovne er populære, da de kan stables over eller ved siden af hinanden (hvis du vil have mere end én). Den placering betyder dog, at du mister opbevaringsplads, men det er en meget mere ergonomisk god løsning. Ud over det ergonomiske og praktiske bør man også overveje hjørnerne i køkkenet - et sted man ofte glemmer - som kan være rigtigt gode at placere en ovn i, da den ekstra plads vil få en høj enhed til at virke mindre voldsom, samtidig med at ovnen kan være en elegant detalje i hjørnet.
Placeringen af ovnen afhænger mest af, hvordan den skal bruges. Hvis du ikke bruger den så tit, kan den også placeres lidt af vejen.

Læs også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev