Hvad er der sket med energimærkerne? - Gorenje

Hvad er der sket med energimærkerne?

HOME SIMPLIFIED
30.7.2021
Den Europæiske Union tog tidligt initiativ for at levere mere uddybende købsoplysninger til kunder, der køber elektriske og elektroniske enheder. I mere end to og et halvt årti har energimærkets målinger næsten været de samme. For nyligt er de blevet lavet helt om, og adskillige husholdningsapparater kan nu mærkes som strømslugere. Hvad har ændret sig?
Det gamle energimærkes skala afmærker fra A+++ til G, og den var blevet vanskelig at forstå, så den mister sin effektivitet. De højere klasser med mange “+” var for overfyldte, og der var nærmest ikke nogen produkter i “A”-klassen, og de nederste var ikke tilladt at sælge som konsekvens af Ecodesign krav til energiforbrug. Det var forvirrende for kunderne at skulle afgøre, hvilket produkt havde det mest effektive forbrug, og det gjorde det svært for fabrikanterne at vise, hvilke produkter, der var mest energieffektive. Nu har EU indført et nyt/revideret og optimeret energimærkesystem (fra 1. marts, 2021). Der blev indført betydelige ændringer med formålet at forenkle systemet for kunderne og at hjælpe dem med at mindske elregninger, men også at reducere udledning af drivhusgasser. Den nye skala er strengere og lavet, så meget få produkter kan opnå energiklasse “A” i begyndelsen, hvilket gør plads til, at mere effektive produkter kan tilføjes i fremtiden. De mest energieffektive produkter, der findes på markedet, mærkes typisk i energiklasse “B”, “C” eller “D”. For nu gælder den nye energimærkning fire hovedkategorier: Køleskabe og frysere, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og fjernsyn. Andre produktkategorier tilføjes snart. Den forenklede og strengere skala fra A-G er meget enklere for kunderne, da den udelader energiklasser med “+” tegn.

Nemmere beslutninger

EU's energimærkningers rolle er ubestridelig, da den fortsætter med at betydelig funktion for hjemmet, der har hjulpet de europæiske forbrugere med at tage de rette valg igennem de seneste 25 år. For at tilpasse sig til den moderne forbrugers behov, har Den Europæiske Union moderniseret det eksisterende system og leveret en såkaldt omskalering af energiklasserne. En strengere men samtidig enklere A-G skala gør forbrugerens valg af husholdningsapparater meget enklere. Derudover har det nye mærke en QR-kode, med et link til en EU-dækkende database, der hedder EPREL (Produktregistreringsdatabase for energimærkning), hvor kunderne kan finde oplysninger om produkterne. Moderne design med tydeligere ikoner, gør det nye mærke endnu mere kundevenligt. Ud over det gamle mærke, viser det nye også yderligere oplysninger som energiforbrug og opdaterede piktogrammer i bunden af mærket.

Fokus på kundens rettigheder

Sammen med det nye energimærke er en række miljøvenlige designregler også trådt i kraft. De nye regler forstærker forbrugernes rettigheder betydeligt, og giver dem adgang til reservedele, selv når produktet ikke findes på markedet længere. Ifølge de nye regler kan de kræve visse reservedele fra fabrikanten eller importøren i flere år, efter produktet er taget af markedet. Ydermere må leveringstiden for sådan en bestilling kun være 15 dage. Dertil er fabrikanterne forpligtet til at have vigtige reservedele tilgængelige for professionelle reparatører i mindst 7 til 10 år, efter den sidste enhed af en model er blevet sat på markedet i EU. Denne nye regel påvirker mest betydeligt den cirkulære økonomi og fører til bæredygtige løsninger. Dine nye husholdningsapparater bør nu kunne holde i mindst et årti og ikke bryde sammen, efter garantien er udløbet.

Gorenje som energimestre

Bare rolig, Gorenjes produkter rangerer også højt på den nye skala. Vi er en af de ledende europæiske fabrikanter inden for husholdningsapparater, og vi tager miljøbevidsthed meget alvorligt. Vi forsøger at gøre udviklings- og produktionsprocessen for nye apparater så miljøvenligt som muligt. Vores vision om at forenkle kundens liv kan kun opnås med højeffektive husholdningsapparater.

Derfor rangerer de bedste af Gorenjes vaskemaskiner (Gorenje WS 846LN) og tørretumblere (Gorenje DS94ILS/I) som energiklasse A på en A-G skala, hvorimod vinderne i kategorien for køleskabe og opvaskemaskiner (Gorenje GV672C62, Gorenje GV672C60, Gorenje GV671C60) svarer til energiklasse C på samme skala som vores køleskabe, hvor vi har flere produkter i den nye energiklasse C (Gorenje NRC6194SXL5M, Gorenje NRK61CAXL4, Gorenje HZF3668SND og mange andre).

Andre produkter som ovne bliver tilføjet til listen, når det nye energimærke er tilgængeligt til et bredere udvalg af apparater. Man kan altid tjekke vores produkters energiklasse på vores hjemmeside.

Læs også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev