Forvandl (en del af) din altan til en hjemmehave - Gorenje

Forvandl (en del af) din altan til en hjemmehave

HOME SIMPLIFIED
12.5.2020
Mange mennesker, der bor i lejlighed, drømmer om at have deres egen have. Og, ja, hvis du har en altan, kan din drøm faktisk ret let blive til virkelighed. Med nogle få midler, kan du blive selvforsynende med din egen altanhave. Alt, hvad du behøver, er lidt plads, sollys og tid.

Altanhaver kan være hyggelige, praktiske, nemme at overkomme, nyttige og, frem for alt, sunde. Først og fremmest skal du overveje pladsen, mikroklimaet og placeringen, og ud fra det vælge de planter, der vil trives på din altan.

Tjek placeringen af din terrasse eller altan. Er den mest i sol eller skygge? De fleste planter kan gro i solen, men det vil være en god idé at plante bladgrøntsager som f.eks. julesalat, grøn salat, spinat, rucola og lign. i den del, hvor der er skygge for ikke at “brænde dem af”. Planter har brug for meget plads for at kunne vokse sundt, så plant dem ikke for tæt, og giv dem en chance for at gro godt. Hvis du har mulighed for det, kan du plante dem i flere niveauer ligesom prydbeplantninger på altaner.

Plantning i potter og andre praktiske idéer
Når man planter i potter, har planterne begrænset vokseplads, så her skal du vælge typer eller sorter, der kendetegnes ved langsom vækst, har små rødder eller løg, og som udvikler små frugter. De planter, der egner sig bedst til altanhaven, og som kan bruges i køkkenet, er krydderurter. Der findes et stort udvalg, såsom basilikum, persille, rosmarin, timian, oregano, merian, mynte, citronmelisse, purløg osv. Mindre grøntsøger kan også fungere fint, f.eks. cherrytomater, peberfrugter, salater med små hoveder, hvidløg og løg, så vel som små gulerødder, agurker og courgetter med busket vækst.

Krydderurter og bladgrøntsager kan også plantes i trækasser, f.eks. i vinkasser, der ellers ville være blevet smidt ud. Hvis du gerne vil gøre det lettere for dig selv, kan du placere dem på et træbord, hvor arbejdshøjden vil være bedre end på gulvet. Eller du kan forøge pladsen til plantevækst ved at skabe en lodret have vha. træpaller. Med lidt snilde kan du også lave en stige om til et lodret have-plateau - læn den op mod en væg, så den ikke optager (for) meget plads, men giver mulighed for at dyrke nogle basisgrøntsager på en lille altan.

Der er også andre måder, hvorpå du kan genbruge husholdningsgenstande og lave dem om til haveremedier. Ud af syltetøjsglas o.lign. kan man, hvis man er lidt fiks på fingrene, lave et vægdrivhus, som er praktisk og interessant at kigge på. Du kan også bruge dåser, flaskebunde og gamle køkkengryder, ja endda kopper i stedet for dåser.

En af de billigste og nemmeste idéer til havealtanen er absolut at hænge et brugt skoopbevaringssystem op på væggen. Dets lommer passer perfekt i størrelsen til at rumme persille, basilikum, timian, purløg og andre krydderurter.

Byhaver med begrænset altanplads kan også gøre brug af brugte rør - skær toppen af og plant grøntsager i dem. 

Ting du skal overveje
Tilpas valget af beholder til typen af grøntsager. De største og dybeste beholdere skal bruges til rodgrøntsager og grøntsager, som vokser sig høje, mens små potter vil være tilstrækkelige til mindre planter. Sørg for, at beholderen har dræn i bunden, da dette kan forhindre, at rødderne rådner.

Plastbeholdere er robuste, gode til at bevare fugten og frostsikre. Lerbeholdere ser pæne og naturlige ud, men væggene opsuger vand, så jorden hurtigere tørrer ud, og grøntsagerne skal vandes oftere.

Plant krydderurter langs kanten, da de har tendens til at hænge ned og dække kanten af beholderen. Det er vigtigt, uanset typen af beholder, at plante krydderurter og grøntsager, der har samme vandingsbehov, sammen.

God plantelyst!

Livet er komplekst. Lad os gøre det enkelt at vaske tøj.

Vi ved, at du har bedre ting at tage dig til end at tænke på vasketøjet. Derfor har vi designet de nye Gorenje WaveActive vaskemaskiner og tørretumblere, for at du kan få de bedste vaskeresultater med minimal indsats.

De nye Gorenje WaveActive vaskemaskiner anvender den unikke IonTech-teknologi til at takle selv de mest genstridige pletter på en nænsom måde.

Teknologien udnytter den naturlige ioniseringsproces til at sikre de bedste vaskeresultater uden brug af høje temperaturer, ekstra kemikalier, skyllemidler eller andre stoffer, der kan forårsage hudirritation.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev