Dyrk grøntsager i vindueskarmen! - Gorenje

Dyrk grøntsager i vindueskarmen!

HOME SIMPLIFIED
28.5.2020

Uanset om du bor i en lille toværelses lejlighed i byen eller i parcelhus i forstaden er fokus på at blive selvforsynende noget af det der er oppe i tiden. 

Hvad enten du vælger at dyrke grøntsager i krukker på terrassen, altanen eller indenfor i vindueskarmen, er der gode tips at hente. Du kan selvfølgelig vælge at dyrke dine grøntsager fra frø, eller forspirede planter. Men har du mod på noget nyt så er det at gengro sine grøntsager et af de ting, der er interessant at give sig i kast med. 

Faktisk kan gendyrke alt fra forårsløg, porrer og kartofler til gulerødder og selleri, som du ikke har fået brugt i madlavningen. Du hjælper både miljøet og sparer samtidigt penge. Derudover har du altid friske skud ved hånden, så du kan nøjes med at høste den mængde du skal bruge - en god måde at mindske madspild. 

Her giver vi dig gode tricks til, hvordan du nemt og enkelt kan gendyrke dine grøntsager. Men husk at have tålmodighed, når planterne skal gro - det er mindst ligeså vigtigt, som det er at huske at vande jævnligt.

Gendyrkning af grøntsager

For alle grøntsager gælder det, at du skal bruge en krukke og pottemuld. Men det kan variere mellem de forskellige slags grøntsager, hvordan du specifikt gendyrker den enkelte. 

  1. Vælg en passende krukke og fyld den med jord. Plant grøntsagen deri. Herefter kan du sætte planten i bruseren og bruse den over, for den skal være godt gennemvædet.
  2. Afhængig af grøntsag og jord skal den vandes jævnligt, men bladene må ikke hænge.
  3. Når der er godt gang i væksten af grøntsagen, kan du høste af den. Men tag endelig ikke alle skud eller blade af planten på én gang.

Prøv dig frem, og husk, at du sagtens kan skifte typen af jord og mængden af vand, ligesom pottens størrelse kan gøre en forskel, hvis noget ikke fungerer, som det skal.

TIP! Hvis du ikke har jord til rådighed, kan du gendyrke dine grøntsager i vand. Du skal blot sætte grøntsagen, så der altid er nogle centimeter af den i vand, og skifte vandet ofte, så rødderne ikke rådner.

Sådan gengror du de forskellige grøntsager

Populære grøntsager du kan gendyrke er f.eks. forårsløg, kål og ingefær. Her får du nogle eksempler på, hvilke grøntsager man vil kunne gengro og  hvordan du gør det.

Gulerødder tager du toppen af og stikker den lidt ned i jorden i potten. Hvis du genplanter guleroden i vindueskarmen, får du små toppe, som har god smag. Har du derimod mere plads til at gendyrke i, f.eks. på altanen kan der vokse hele nye gulerødder op. Hvis du lader gulerøddernes grønne stilke gå i blomst, kan du få frø og så dem.

Bladselleri kan gendyrkes ved at sætte stubben fra den i en urtepotte med jord, hvorefter nye stilke vil vokse op.

Ingefær er lidt anderledes at dyrke. Her lægger du selve ingefærroden i din vindueskarm og efter lidt tid vil den få en grøn knop. Når det sker, skærer du selve stykket med den grønne knop af og planter den i en potte med jord med den grønne knop stikkende op af jorden. Hvis du vil have en stor ingefær, skal potten være stor.

Løg kan sættes til at spire, hvis du skærer den nederste del med roden af og sætter den i potten med jord. Her vil det lave et nyt løg i jorden. Du kan også sætte det i et glas med vand, hvor kun rødderne bliver dækket af vand, så resten ikke rådner. På den måde vil du kunne spise løgets spirer som purløg.

Hvidløg kan du helt enkelt tage et fed af og lægge det i jorden, så den spidse del stikker op i luften. Ligesom løg spirer, vil hvidløget også gøre det, og de kan spises som purløg.

Kål kan nemt dyrkes som grøntsager på altanen. Som mange andre grøntsager gælder det, at du tager roden eller stubben og sætter den i lidt vand. Når der kommer nye rødder og blade efter nogle dage, fylder du en potte med jord og planter den der i. På samme måde kan du også gendyrke din salat. Både kål og salat kan sættes udenfor på altanen eller terrassen.


Har du fået mod på mere? Genplant dine krydderurter!

Hænger din timian med næbbet eller er der tyndet godt ud i basilikummen? Krydderurter kan med få tricks gendyrkes lige så enkelt som grøntsager.

  1. Klip et par stængler af, fjern de nederste blade og sæt dem i vand, så stykket med blade stykker op. Stænglerne skal stå i vandet, til de danner rødder.
  2. Sæt vandglasset med stænglerne i din vindueskarm, hvor de kan få sol nok. Husk at skifte vand dagligt, så der ikke går råd i rødderne.
  3. Plant stænglerne over i jord, når de har fået et par centimeter lange rødder.
  4. Vand jævnligt, til der kommer godt gang i din nye plante.
  5. Hav tålmodighed, da der alt efter hvilken slags krydderurt, du har plantet, kan gå et stykke tid, før den rigtigt kommer i gang.

Gorenje GardenFresh fritstående kølefryseskabe

At vælge det første kølefryseskab er en stor beslutning. Du vil måske gerne have et, der kan holde din mad frisk i lang tid, et der forstår dig, og som kan tilpasser sig til alle dine behov. Med avancerede funktioner, der sikrer friskhed skræddersyet til præcis dine behov, er GardenFresh det du søger.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev