Zero waste-køkken? Ja, det er faktisk muligt! - Gorenje

Zero waste-køkken? Ja, det er faktisk muligt!

FOOD SIMPLIFIED
5.11.2020
En bæredygtig livsstil kræver en del tilvænning og vedholdenhed, men det betaler sig. Din sundhed, miljøet og din tegnebog vil takke dig. Så hvad handler zero waste-køkkenet om?

Livet uden spild er et mere og mere populært princip, som markerer et tydeligt farvet til forbrugerlivsstilen og sætter fokus på at tage ansvar for miljøet. I køkkenet starter det hele med mindre plastikaffald og ender med mindre mad i skraldespanden. I betragtning af, at europæere stadig smider gennemsnitligt 70 kilo mad ud om året per person, er det på høje tid, at vi bliver bevidste og begynder at gøre noget godt for os selv og vores planet.

Start små, men mén det. Selvfølgeligt er det ikke alt, der kan bruges i køkkenet, og nogle ting vil muligvis stadig ende i skraldespanden, men med en god planlægning vil du kunne smide meget mindre ud, end du tror. Og det vil få dig til at få det så godt. 

1. Start med at planlægge dine indkøb

Den første regel i zero waste-madlavning er: Tænk over, hvordan du kan gøre fuld brug af ingrediensen. Og først derefter køber du de ting, du mangler. Det er også godt at kende sine madvaner godt, da det vil gøre det nemmere at sammensætte en indkøbsliste med madvarer, som familien faktisk spiser. Se godt efter i skabe og køleskab: Hvad spiser du med det samme? Hvad har du tilbage? Husk: Du bør kontrollere dine madvarers holdbarhed regelmæssigt og placere madvarerne med den korteste holdbarhed forrest i skabet eller køleskabet. Fokusér og planlæg en menu for hele ugen, og vælg også en dag, hvor du kun vil lave og spise restemad. 

2. Ikke alt er affald

Tænk over det - hvad ender som regel i din skraldespand? De fleste mennesker smider oftest frugt og grøntsager ud. Men det er ikke alle frugter og grøntsager, der ser lidt rynkede ud, der nødvendigvis hører til i skraldespanden. Blend dem sammen til en smoothie, dehydrer dem for at lave tørret frugt, kog dem til marmelade eller kompot. 

Et andet eksempel på, hvordan man kan bruge mad, der ofte bliver smidt ud, er brød. Tørt brød virker måske ikke som den mest anvendelige madvare, men du vil blive overrasket. Du kan lave brødkage, rasp, ribollita (italiensk brødsuppe) - der er masser af muligheder for at bruge brødrester.

3. Kan du ikke få det brugt? Frys det!

Hvis du på et tidspunkt ikke kan bruge resterne eller ikke har tid til at tilberede dem, kan du bare fryse dem ned. Kom blot alle grøntsagsresterne i fryseren hver dag, og på et tidspunkt, efter et stykke tid, har du nok til at lave en grøntsagssuppe eller -fond. Du kan også hakke og fryse tiloversblevne krydderurter i olie eller vand, før de bliver dårlige. 

Det er her, FastFreeze-teknologien kommer til sin ret. Den vil hjælpe dig med at fryse maden hurtigt og effektivt, og kan bruges ved store indkøb (storpakkekøb, tilbudskøb, oprydningsudsalg, osv.). Det er også praktisk, når du laver mad på forhånd og vil gemme de tilberedte retter til senere.

4. Ideer til grøntsagselskere

Smider du kartoffelskræller ud? Der er flest næringsstoffer i kartoffelskræller, og hvis du steger dem, får du et sprødt alternativ til brasede kartofler. Gulerodsskræller og andre rodfrugter fortjener også en plads på menuen: Kog dem, mos dem fint, tilsæt linser og lidt mel - og du har en innovativ grøntsagsburgerbøf. Forvandl broccoli- og blomkålsstokke til grøntsagschips ved at rive dem og bage dem i ovnen. Har du lidt kålrabi eller squash til overs? Hak dem og pak dem ind i en tortilla. 

Rødbeder kan også bruges hele, med blade, de fungerer godt i mange forskellige smoothies. De fleste smider den grønne, spiselige del af blomkålen ud. Som det er tilfældet med de fleste skræller og grøntsagsrester, kan den slags "affald" samles sammen og koges i en gryderet eller til en grøntsagsbouillon. Alternativt kan du tørre grøntsagsresterne og blande dem til en grøntsagspulver, der kan sætte smag på supper.

Hvis du gerne vil spise flere grøntsager, kan det også være en god idé at undersøge mulighederne for at lave mad med damp. Damp er ikke bare en af de sundeste madlavningsmetoder, men dampen sørger også for, at maden bliver mør, saftig, mere næringsrig og mere smagfuld. Hvis smagen er god, betyder det at der bliver spist flere grøntsager, og færre går til spilde. Dampovne er også perfekte til at tø op i, da varm damp omslutter maden jævnt uden at skabe særligt varme områder. 

5. Overrask dig selv

Hvorfor ikke lave dig selv en ny vane? Lav dig selv et overraskelsesmåltid en gang om ugen. Ryd dine skabe for alle mulige rester - du vil blive overrasket over alt, det du kan finde - og lav et måltid ud af det.

Når du fylder opvaskemaskinen, kan et blik på den tomme skraldespand give dig et stort smil på læben. Det er zero waste-køkken. 

Læs også

Udforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev