Har du lyst til sprødt hjemmebagt brød? Læs disse nemme tricks! - Gorenje

Har du lyst til sprødt hjemmebagt brød? Læs disse nemme tricks!

FOOD SIMPLIFIED
12.10.2020
Sande brødelskere vil være enige om, at det perfekte brød har en sprød skorpe og en blød og saftig krumme. Men det er ikke kun købt brød, der kan have det. Vi har bedt vores eksperter dele alle deres tips til, hvordan du nemt kan bage sprødt brød, som samtidigt er blødt indeni i, i din ovn derhjemme, og give dine venner og din familie en dejlig, hjemmelavet overraskelse.

1. Sprød skorpe hjælper ikke noget, hvis brødet er hårdt indeni

Forestil dig, at du tager et brød ud af ovnen. Skorpen er sprød, men når du skærer det igennem, opdager du, at det slet ikke er blødt indeni men snarere hårdt som sten. Hvad gik der galt? Der kan være mange grunde, men den mest almindelige er gæren. Du skal sørge for, at gæren bliver aktiveret rigtigt. Bland den med varmt vand og sukker, vent i 5-15 minutter, og når det begynder at skumme, er det klar til brug. Hvis der ikke kommer skum, kan du prøve igen, idet du sørger for at sikre dig, at vandet ikke er for varmt, og gæren ikke er blevet for gammel.

2. Prøv at lade være med at bruge ekstra mel, når du former dejen ...

... eller brug i hvert fald så lidt som muligt. Hvorfor det? For meget mel på overfladen af det formede brød, kan forhindre dannelsen af skorpe. Husk også, at brødets form er vigtig, hvis du vil have så meget skorpe som muligt: Jo større brødets overflade er, jo mere skorpe vil du få. Så tænk tynde og lange flutes i stedet for store ovale boller.

3. Damp er nøglen til sprødhed

Damp er "hemmeligheden", som kan forvandle dit brød fra gennemsnitligt til virkelig sprødt og lækkert. Det er afgørende i den første del af bageprocessen. Det er derfor, Gorenje-ovne er udstyret med ExtraSteam-programmet, som gør det meget nemmere at bage med damp. Det skaber det perfekte dampmiljø, som sikrer, at dit brød vil hæve højt og få en sprød skorpe. Det eneste, du skal gøre, er at hælde lidt varmt vand i den lave bradepande og placere den i ovnen, vælg ExtraSteam-programmet, og det særlige program vil sikre optimal fordampning af vandet. 

Sammenlignet med lignende løsninger, som bare har en lille udhuling i bunden af ovnen, kan ExtraSteam producere mere damp, dampen cirkulerer bedre, da den dannes på en større overflade, og pladen kan nemt vaskes op i opvaskemaskinen.  Du vil elske resultatet – skorpen bliver sprødere, og skiverne får mere volumen end nogensinde før.

4. Afkøl brødet i ovnen

Det sidste tip vil måske overraske dig: Afkøling af brødet i en varm ovn er faktisk den bedste måde at sikre, at brødet forbliver sprødt, da det gør afkølingsprocessen lang og langsom. Når brødet er færdigbagt, slukker du for ovnen, flytter det over på risten. Lad lågen stå lidt på klem og lad brødet køle af.

Hvordan er det præcist, at dampen gør skorpen så sprød?

Damp hjælper med til at opløse sukkerstofferne på dejens overflade. Når dejen bager, bliver sukkeret karamelliseret, hvilket resulterer i en skinnende, sprød skorpe. Dampen giver også brødet mulighed for at udvide sig til sin endelige størrelse uden, at der kommer revner i det, fordi den holder skorpen blød de første fem til ti minutter i ovnen, dvs. den tid, hvor brødet udvider sig mest.

Læs også

Udforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev