Duftene af efterår... og kastanjer - Gorenje

Duftene af efterår... og kastanjer

FOOD SIMPLIFIED
5.11.2020
Efterårets bedste ven kunne godt være kastanjen. Ved du, hvordan du laver lækre kastanjer? 

Om efteråret går folk ofte ture i skoven for at få frisk luft og nyde den smukke farvepalette, som naturen byder på. Selv om du ikke har en have, en gårdsplads eller sted, hvor du kan tænde bål, kan du stadig nyde hjemmeristede kastanjer. Og endnu bedre, du kan bage eller riste lækre kastanjer i køkkenet, både på komfuret og i ovnen. 

Vidste du forresten, at kastanjer har nogle helbredende effekter? Kastanjer er rige på vitaminer (særligt B-vitamin, som har en gavnlig og beroligende effekt på nervesystemet), energi og har en særlig helbredende effekt på blodkar.

Trin nummer et: Tilberedning og opbevaring

Lad os starte ved begyndelsen: Tilberedningen. Kastanjer bliver bedst, hvis du lader dem ligge derhjemme et par dage - allerhelst en uge. Undersøg alle kastanjer, og kassér dem, der er orm i, da ormene ellers vil angribe de sunde frugter også. Kastanjer kan opbevares koldt i en uge eller to, og du kan også fryse dem ned og bruge dem senere - for eksempel til at gøre hyggelige vinterstunder endnu mere særlige.

Opskæring er vigtig

Husk at skære kastanjerne op, så der ikke opstår eksplosioner. Inden ristning skal alle kastanjerne skæres. Det anbefales også at skære kastanjerne inden frysning, da frosne kastanjer kan være svære at skære senere. Skær dem langs maven, den rundeste del af frugten, i et kryds eller henover bredden af hele siden. Det vil forhindre kastanjerne i at sprække under ristningen, og de ristede kastanjer vil være nemme at pille.

Værktøj

Kastanjer kan ristes på en hvilken som helst kogeplade, gas, elektrisk eller induktion. På gasblusset kan du bruge en pande med huller i, som er specifikt beregnet til at riste kastanjer i, men så vil du bare være nødt til at tørre skalrester, som falder igennem, op bagefter. Almindelige pander kan også sagtens bruges - du skal bare undgå teflonbelagte pander, - en støbejernsstegepande vil være et godt valg. 

Hæld kastanjer i panden, så de dækker bunden. Hvis der er for mange kastanjer i panden, vil de blive uens tilberedt. Rist dem i 15 til 20 minutter afhængigt af størrelsen, og rør rundt flere gange. Det er bedst at dække panden med et låg for at undgå et røgfyldt køkken.

Hvis du vil riste flere kastanjer ad gang, har Gorenjes induktionsplader den rigtige løsning.
Deres AreaFlex-funktion, som kan skabe en større kogeoverflade, som er ideel til større mængder mad. Med AreaFlex kan to lodrette kogezoner lægges sammen til én, hvilket skaber en stor kogeoverflade, så maden (i vores tilfælde kastanjer) kan tilberedes i større gryder og pander.

Bagning af kastanjer i ovnen er endnu lettere. Forvarm ovnen til den højest mulige temperatur, spred kastanjerne ud på bagepladen, sprøjt dem med vand og placér dem øverst i ovnen. Vend kastanjerne efter 10 minutter, du kan også sprøjte dem igen. Kastanjerne vil være færdigbagte efter omtrent den samme tid som på komfuret - efter ca. 20 minutter. 

Har du ikke en halv time? Hvad så med ti minutter? Hvis du har en mikrobølgeovn. Selvom Gorenjes mikrobølgeovne, som alle andre på markedet, ikke har en "kastanjetilberedningsfunktion" (endnu), vil den også fungere - stol på os. Sådan gør du: Kom ca. 20 kastanjer i en glastærteform (eller et anden mikroovnssikkert fad) og fordel dem jævnt. Bag dem i mikrobølgeovnen ved højeste watt i 3 til 4 minutter i intervaller af 1 minut, indtil yderskallen begynder at trække sig tilbage, der hvor du lavede dine snit, idet du vender dem rundt hvert minut, indtil kastanjerne er bløde, når du trykker på dem. Og sørg for ikke at give kastanjerne længere end nødvendigt, da de nemt kan brænde på.

Til sidst, når dine kastanjer er færdigbagt eller -ristet, skal du pakke dem ind i et vådt eller fugtigt klæde i 5 minutter, da dette vil gøre dem lettere at pille. Og husk, at når en kastanje køler ned, bliver den sværere at pille, så spis den så hurtigt som muligt. 

Læs også

Udforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev