Surdejsboller med ølandshvede - Gorenje
»
»
»
»
»
luk
...

Surdejsboller med ølandshvede

FOOD SIMPLIFIED
13.10.2016

Du skal bruge

8-10 stk.

5 g gær
4 dl koldt vand
¾ dl surdej
2 tsk. havsalt
Ca. 200-250 g ølandshvedemel, groft
1 dl havregryn
Ca. 300 g ølandshvedemel

Sådan gør du

Rør gær, vand og surdej sammen. Tilsæt salt, havregryn og groft ølandshvede, og rør det sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og justér evt. mængden. Der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så målene er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed på røremaskinen, og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen slipper skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan du lave en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Når dejen er æltet godt, ca. 8-10 minutter (den må endelig ikke være for tør), kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer.

Tag dejen ud af køleskabet, og vend den ud på et meldrysset bord. Form dejen til brød eller boller. Bollerne kan vendes i en blanding af kerner og frø, inden de sættes i ovnen. Det er vigtigt, at ovnen er supervarm, dvs. ca. 250 grader, før bollerne sættes ind. Bag bollerne i ca. 15-20 minutter, til de har en sprød og gerne mørk overflade. Hvis du har en bagesten, så brug endelig den.


Foto & opskrift: Ditte Ingemann

Bliv ekspert i brødbagning

Der findes ikke noget bedre end duften af nybagt brød. Det skyldes måske, at mange forbinder brød med hygge i familien eller andre uhøjtidelige stunder. 

Brød kan spores helt tilbage til stenalderen, og her på siden vil vi gøre vores for at udbrede den gode nordiske brødtradition, så vi sammen kan få mere ud af vores ovne. Du vil derfor kunne finde alt fra opskriften på det perfekte rugbrød til tips om æltning og hævning. Velbekomme! 

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner