Gorenje - Prøv noget nyt: Sådan bager du et lækkert bygbrød med honning - Gorenje
»
»
»
»
»
luk
...

Bygbrød med honning

FOOD SIMPLIFIED
28.9.2015
Bygmel er svært at bage med alene, men det har en helt vidunderlig aroma, og det indeholder flere essentielle og kolesterolsænkende aminosyrer end både hvede- og rugmel. Her er et brød med halvt bygmel og halvt hvedemel, som gør processen nemmere og giver et brød, der er som en mellemting mellem et groft hvedebrød og et rugbrød. Hveden tilfører et stærkt glutennet og bidrager med gode hæveegenskaber. Bygmel har en let bitterhed i smagen, men honningens sødme giver brødet en perfekt balance.

Du skal bruge

1 brød a 1 kg i en form på 2 liter
 
5 dl vand
8 g gær
10 g honning
250 g fuldkornsbygmel
250 g hvedemel
10 g salt

Sådan gør du

Brøddej (på maskine, se tip for håndæltning)
Rør koldt vand og gær sammen i røreskålen. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen sammen med maskinens dejkrog. Ælt dejen igennem på den laveste hastighed et minuts tid for lige at samle dejen, uden at melet flyver til alle sider. Sæt farten på maskinen op, og ælt dejen godt igennem. Hold øje med, hvornår dejen slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen – det tager ca. 12 -15 minutter, men kig på dejen ikke på uret. Når dejen slipper, stopper du maskinen med det samme, ellers risikerer du at overælte dejen. 

Hævning
Smør en rugbrødsform rigtig godt med smør. Fyld kun formen ca. halvt op, så der er plads til, at dejen kan få lov til at hæve. Lad formen stå på køkkenbordet 1-2 timer, for at få lidt liv i gæren, og sæt den så i køleskabet, og lad dejen hæve langsomt til dobbelt størrelse – det tager mindst 12 timer, gerne 24 timer.

Tjek dejen et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage formen ud af køleskabet og lade den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur et par timer, så gærcellerne får lov til at ”vågne” og dejen hæver færdig.

Bagning
Tænd din ovn på fuld varme (250-275°) mindst en halv time før du vil bage brødet. Brug varmluftfunktionen, hvis din ovn har sådan en, også gerne under bagningen. Sæt formen på en bagerist midt i ovnen, og bag ved fuld varme de første 5 minutter. Skru så ned til 200° grader, og bag brødet færdigt – det tager ca. 35-40 minutter.

Vær opmærksom på, at eftersom alle ovne er forskellige – både med hensyn til hvor varme de kan blive, og hvor godt de fordeler varmen – er bagetiden en cirkatid, så hold godt øje med brødet. Når brødet har fået en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det, er det færdigt. Du kan også bruge et termometer til at tjekke kernetemperaturen i midten af brødet. Den skal være 99°.

Tip
Du kan godt ælte dejen i hånden, hvis du ikke har en røremaskine. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 -15 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper skålens sider.


Opskriften er udarbejdet af Meyers Madhus.

Bliv ekspert i brødbagning

Der findes ikke noget bedre end duften af nybagt brød. Det skyldes måske, at mange forbinder brød med hygge i familien eller andre uhøjtidelige stunder. 

Brød kan spores helt tilbage til stenalderen, og her på siden vil vi gøre vores for at udbrede den gode nordiske brødtradition, så vi sammen kan få mere ud af vores ovne. Du vil derfor kunne finde alt fra opskriften på det perfekte rugbrød til tips om æltning og hævning. Velbekomme! 

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner