Svedjerugbrød - Gorenje
»
»
»
»
luk
...

Svedjerugbrød

BEDST TIL BRØD
24.10.2015
Svedjerug er en gammel nordisk rugsort, der med rette har fået en renæssance. Melet bruges på samme måde som almindeligt rugmel, men det har en finere og mere kompleks smag og et dobbelt så højt proteinindhold, som giver et saftigt brød, der holder sig friskt længere. Det er et surdejsrugbrød, så du skal enten have fat i en rugsurdej hos en rugbrødsbagende bekendt eller købe en i en helsekostbutik, hos en bager eller i supermarkedet. I samarbejde med Meyers Madhus giver vi dig her den bedste opskrift på Svedjerugbrød.

Du skal bruge

2 brød bagt i forme på 1,6 liter
Ung surdej:
1 ½ dl (150 g) rugsurdej (kan købes i helsekostbutikker samt nogle bagerier og supermarkeder) 
3 dl lunkent vand
3 dl svedjerugmel

Rugbrødsdej:
400 g ung surdej (fra ovenover)
8 dl lunkent vand 
850 g svedjerugmel 
20 g salt
 
OBS 10-24 timer inden du blander rugbrødsdejen, skal du friske surdejen op (se fremgangsmåde i opskriften herunder).

Sådan gør du

Ung surdej
Frisk din rugsurdej op 10-24 timer inden, du skal lave rugbrødsdejen: Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, som du ikke bruger i brøddejen nedenunder, er nu din rugsurdej til næste gang, du skal bage – opbevar den i køleskabet.

Æltning
Når du ælter en rugdej, handler det mest om at få blandet alle ingredienserne til en så homogen dej som muligt, fordi rugmelet ikke danner glutennetværk ligesom en hvededej. Eftersom rugdej også skal også være meget fugtig for at give et saftigt brød, er det bedst at bage rugbrød i en form. Bland ung surdej, vand, salt og rugmel til rugbrødsdejen i en røreskål. Rør dejen sammen til en homogen, våd dej – det tager ca. 6-8 minutter i hånden med en solid røreske (og lidt kortere tid i en røremaskine).

Smør rugbrødsformen godt med smør, og sørg for at komme helt ud i alle kanter og hjørner – så slipper rugbrødet let, når det er bagt færdigt, og du skal have det ud af formen. Fyld formen to tredjedele op med dej, så der er plads til, at rugbrødet kan hæve. Glat overfladen med en våd gummispartel eller med dine håndflader, som du har gjort våde.

 
Hævning

Rugdej skal hæve, så den fylder mellem en tredjedel og halvdelen mere i formen, inden du bager brødet. Hævetiden kan variere fra 2 til 6 timer afhængigt af, hvor aktiv surdejen er, hvor varmt der er i lokalet og dejens konsistens. Når rugbrødsdejen er ved at være hævet færdig, begynder dejens overflade at briste lidt, og der dannes små huller på størrelse med et knappenålshoved. Når der er kommet 5-6 huller, er dejen klar, og så gælder det om at få rugbrødet hurtigt ind i ovnen. Derfor er det vigtigt, at du ikke kun bruger uret, men også øjnene til at afgøre, hvornår dejen er hævet nok (når du har bagt rugbrød nogle gange, vil du finde ud af, hvor lang tid det tager hjemme hos dig).

Det drejer sig om, at brødet er hævet tilpas – hverken for lidt eller for meget – inden du sætter det ind i den varme ovn. Hvis brødet ikke er hævet nok op, inden det kommer ind i ovnen, vil det flække, og hvis det har hævet for meget, kan det kollapse i ovnen, så der dannes et hulrum under skorpen. Så lad være med at føle dig fristet til lige at lade rugbrødet hæve lidt længere for at få det ekstra stort og flot! 

Bagning
Tænd din ovn på 230-240°, i god tid inden du vil bage brødet, så den kan nå at varme op. Brug gerne varmluftfunktionen, hvis din ovn har sådan en, så bliver den hurtigere varm. Sæt rugbrødet ind i den varme ovn, gerne stadig med varmluftfunktion, og bag brødet i 10 minutter. Skru så ned for varmen til 180°, og bag brødet færdigt.

Det er svært at sætte en præcis tid på, hvor lang tid det tager at bage et rugbrød, men regn med en samlet bagetid på ca. 50-60 minutter. Ovne varierer meget i styrke, brødets størrelse og form varierer, og du kan ikke altid stole på ovnens termostat. Derfor er det allerbedste at bruge et digitaltermometer til at finde ud af, om brødet er bagt færdigt. Tjek første gang efter 40 minutter ved at stikke termometeret ind præcis i centrum af brødet, og tag brødet ud, når temperaturen er kommet op på 97° – så er brødet bagt. Pas på ikke at bage rugbrødet for længe, for så får du en tør krumme.

 

Opskriften er udarbejdet af Meyers Madhus.

Bliv ekspert i brød med Gorenje

Del dine bageresultater på Instagram med #bedsttilbroed

#bedsttilbroed

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK

Følg Bedst til brød på Facebook og bliv inspireret med opskrifter, bagetips og gode brødoplevelser.

#bedsttilbroed

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM

Følg Bedst til brød på Instagram og bliv inspireret med opskrifter, bagetips og gode brødoplevelser.

#bedsttilbroed