Gorenje - Køb det rigtige tøj til din familie - Gorenje

Køb tøj til din familie

FAMILY SIMPLIFIED
12.6.2017

Pris afspejler ikke kvalitet. Så selv om det kan være rigtig svært, anbefaler vi at du tjekker vaskeanvisningen og tøjets kvalitet. Men hvad skal du kigge efter? Og hvad skal du være opmærksom på? Find svar på disse spørgsmål nedenfor.

Sådan undgår du, at familiens tøj krøller inden forretten

Knug i smug
Måske har du prøvet det. Der er gilde i familien, og det er tid til at hive overskudsattituden frem fra garderoben. Nu skal den pukkelryggede se, at hos jer går det godt, velopdragne unger, nystrøgne klæder, ressourcer. Så familien entrerer stolt i nystrøgne klæder. Men ak. Allerede før forretten er familien tilbage til udgangspunktet; krøllet – og du krøller ditto sammen ved højbordet. Hvad kan du gøre i stedet: Køb tøj, der ikke krøller i brug. Det sikrer du sådan her: Knug stoffet i hånden, inden du putter det i kurven, og se, hvor meget det krøller, når du slipper. Krøller tøjet, når det får en krammer, bør du ikke købe det.

Strygefrit krøller også
Verden er til tider uretfærdig. Strygefrit tøj kan også krølle. Så tag dine forholdsregler. Brug en Gorenje vaskemaskine med programmet Stryg- Let, og hæng tøjet fugtigt op, så snart vasken er færdig. Med Stryg-Let programmet er det meget nemmere at stryge tøjet – hvis det altså overhovedet trænger.

Sådan sikrer du, at du rent faktisk bruger dit nyindkøbte tøj.

Tjek om den skal renses
Uden at fornærme nogen tør vi godt sige, at det ikke altid er fornuften, der råder, når tobenede x-kromosomer går på indkøb. Trend, image og ”du får en god røv i den kjole” er langt vigtigere end vaskeanvisninger. Og resultatet? Kvinde kommer hjem med (endnu) meget smuk modekreation, der kræver meget besværlig rensning, hvorfor kreationen ligger meget længe i vasketøjskurven. Og hvad burde kvinder lære af det (ja, vi ved det, Rom blev ikke bygget på én dag)? Tjek vaskemærkaten, før du tjekker dig selv.

Renseri anno 1845
Legenden siger, at tøjrensning blev en industri, da franskmanden Jean-Baptiste Jolly opdagede, at kamfen fra en væltet lygte fjernede fedtpletter fra en dug. Uanset om legenden nu er 100 procent sand eller ej, er det et faktum, at Jolly åbnede den første renserifabrik i Paris omkring 1845.

Sådan undgår du at købe tøj, der krymper

Køb latex
Bomulds-t-shirt, bomulds-t-shir, bomulds-t-s, bomulds-t, bomuld, bomul, bo. Bomuldstøj krymper ofte i vask, ligesom hør, silke, viskose, uld og andre naturlige materialer. Så hvis du vil undgå krymp, kan du gøre to ting: 1 Køb tøj i polyester, nylon, latex, akryl, polyamid plus andre kunstige materialer eller 2 køb tøj, der er større, end du er, så der er noget at tage af. Er du i tvivl om, hvorvidt du står med en trusse i bomuld eller latex, så tjek vaskeanvisningen – eller spørg ekspedienten.

Du er ikke blevet størrere
De fleste naturlige materialer krymper i vask. Og risikoen for at L bliver til M er endnu større, hvis du vasker ved for høj temperatur. Hvis du oven i købet vælger at tørretumble tøjet, kan det yderligere krympe. Så bare rolig. Strammer tøjet, er det ikke nødvendigvis dig, der bliver større, men tøjet, der bliver mindre.

Sådan sikrer du, at du ikke hiver en giftig sparkedragt i kurven

Kend din pvc
Familieforøgelse betyder ditto forøgelse af babygarderoben. Men vær kritisk, når du shopper. Plasttrykket med uskyldig ninus på sparkedragten er ofte lavet af pvc, som kan være blødgjort med phthalater (lige så giftigt, som det staves). Phthalater kan være kræftfremkaldende og fremprovokere hudgener. Desværre er det svært at skelne mellem tekstiltryk med og uden pvc. Som tommelfingerregel kan du vælge tøj, hvor motivet er broderet på eller trykt med farvestoffer, som ikke minder om maling. Bed eventuelt forretningen undersøge, om tøjet er dekoreret med pvc-tryk, før du køber det.

Pvc fra top til tå
Pvc-tryk bruges især på t-shirts, sweatshirts, børnetøj og arbejdstøj. Det kaldes "plastisoltryk" eller gummitryk. Bemærk, at babysokker med plastknopper eller plastmønster under foden kan være af pvc.

Sådan sikrer du, at dine badebukser ikke bliver bleget af solen

Drop rødt og blåt
Nu er det tid til lidt kemiundervisning, hvis du vil sikre, at badebuksernes kulør holder mere end et par sommerdage: Solens ultraviolette stråling er så spækket med energi, at den kan bryde kemiske bindinger. Især røde og blå farver er udsatte, fordi de absorberer mest uv-stråling. Og det betyder? Når uv-strålerne rammer rødt og blåt tøj, nedbrydes molekylerne i stoffet, hvorfor de ikke længere reflekterer lyset på samme måde, og det oplever vi, som om farverne falmer. Så er du helt tosset med det amerikanske flag, må du altså vente med at få det som tryk på en vintertrøje.

Vask kemikaliefarverne ud
Tøj indfarves med farvestoffer, der kan indeholde tungmetaller som bly, chrom, tin og nikkel, der kan skade miljøet og fremprovokere allergi. Så vask tøjet før brug og gerne flere gange – også selv om der er tale om badetøj. Kvalitetstøj indeholder sjældent overskudsfarve, undtagen denim, der næsten altid smitter af.

Sådan sikrer du, at din roligan t-shirt ikke bliver skæv efter vask

Tjek snittet
Nuvel, feminin materialetest er måske ikke det, der ligger lige for, når man står der i forhallen med klaphat og fadøl og hæst bestiller en fodboldtrøje. Men hvis du nu ønsker, at din t-shirt skal holde mange år (se sønnike, den her t-shirt købte far det år, vi blev mestre, nu er den din), så er det en god idé at tjekke, hvordan stoffet er skåret. Lange bukser, t-shirts og lignende skal være skåret trådlige og maskelige, på langs af trådene, ellers bliver tøjet skævt efter vask.

Fra indre til ydre
T-shirten startede som en undertrøje, men blev efter anden verdenskrig gradvist almindelig som yderbeklædning. Men kun gradvist. I 50’erne kunne James Dean stadig chokere ved at optræde i t-shirt. Og hvorfor hedder den egentlig en t-shirt? Mange mener, at navnet henviser til faconen.

Sådan undgår du at købe tøj, der er fyldt med kemikalierester

Vær snusfornuftig
Kvinder plejer at være gode til at have næse for et godt tilbud. Og apropos næse, så kan man faktisk snuse sig frem til tøj, der ikke indeholder de sundhedsskadelige kemikalierester. Lugter tøjet af kemikalier? Dufter det af parfume, der kan være tilsat for at skjule kemikalier? Så er der risiko for, at der findes rester af kemikalier (sprøjtemidler, tungmetaller, farvestoffer, blødgørere, konserveringsmiddel, beklager, men det er altså sandt) i tøjet. Ved kontakt med huden kan de kemiske stoffer give allergi og kræft samt skade organer eller vores hormonsystem.

Hellere sved end kemi
En del fritidstøj tilsættes det kemiske stof triclosan, der forhindrer svedlugt. Stoffet skader miljøet og er unødvendigt, hvis man sørger for almindelig vask af tøjet. Indholdsdeklarationen på tøj afslører ikke umiddelbart, om triclosan er tilsat, men findes det, kan der stå "antibakteriel" eller "bakteriehæmmende".

10 års motorgaranti

Når du køber en Gorenje vaskemaskine, kan du være sikker på, at du har købt et høj kvalitets, pålideligt og holdbart produkt.

Vi tilbyder nu i alt 10 års motorgaranti på alle Gorenje vaskemaskiner med PowerDrive-invertermotor købt efter d. 1. September 2016. Vores 10 års motorgaranti giver dig fuldstændig ro i sindet, og viser dig samtidig, hvor meget vi stoler på vores teknologi og fremragende kvalitet af vores produkter.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev