Sådan får du mest mulig gavn af din fryser - Gorenje

Sådan får du mest mulig gavn af din fryser

CHORES SIMPLIFIED
15.7.2020
Nedfrysning er en af de nemmeste, hurtigste og mest alsidige metoder til at forlænge madvarers holdbarhed. Det er også den perfekte teknologi til at bevare de værdifulde næringsstoffer i maden. Madvarer, der er frosset rigtigt ned, er mindre tilbøjelige til at ændre farve, smag og konsistens sammenlignet med andre metoder. Du skal selvfølgelig passe ligeså godt på selve fryseren som dens indhold, så her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at få det bedste ud af din fryser:

Placer fryseren et koldt og tørt sted med en konstant temperatur. 

For at kunne fungere optimalt, skal fryseren kun være trekvart fuld, da dette også reducerer udsvingene i madvarernes temperatur, som ellers kan få en negativ effekt på frossen mad. 

Opbevar ikke maden i fryseren i for lang tid. Sørg i stedet for løbende at skifte maden i fryseren ud. Flyt rundt på madvarerne ved at placere de nyeste pakker bagest og de gamle forrest, så de er nemt tilgængelige. 

Teoretisk set har fedtfattig mad en bedre evne til at bevare kvaliteten og holde sig længere end fed mad. Vær også opmærksom på, at for alle madvarer gælder, at salt forkorter holdbarheden. 

Åbn fryserlågen så lidt som muligt, og lad den ikke stå åben længere end nødvendigt. Hvis du har en liste over alt det mad, du har i fryseren, vil du hurtigere kunne finde det, du skal bruge.

Gå efter en temperatur på -18 °C

Slå energisparefunktionen til, hvis din fryser har en sådan. Indstillingen vil oftest hedder “eco” eller lignende. Hvis dit apparat ikke har denne funktion, skal du sætte den til -18 °C. Hvis nødvendigt kan du anbringe det dertil indrettede termometer i fryseren og justere indstillingen, så denne temperatur nås. Du bør gentage denne procedure, hvis temperaturen i rummet (hvor fryseren er placeret) varierer meget, dvs. hvis temperaturen f.eks. stiger til over -35 °C om sommeren eller falder til under -15 °C om vinteren.

Anbefalet opbevaringstid i fryseren

Forskellige madvarer har forskellig holdbarhed i fryseren. Det er vigtigt at huske på.
Madvarer Tid
frugt, oksekød 10 til 12 måneder
grøntsager, kalvekød, fjerkræ 8 til 10 måneder
vildt 6 til 8 måneder
svinekød 4 til 6 måneder
hakket kød 4 måneder
brød, kager, færdigretter, mager fisk 3 måneder
indmad 2 måneder
røgede pølser, fed fisk 1 måned
Vi anbefaler at opbevare alle madvarer ved en temperatur på -18 °C.

Rengør den regelmæssigt

Rengør fryserlågens tætningslister regelmæssigt med en klud fugtet med vand eller mild sæbe. Tjek også, at tætningslisten gør det, den skal, ved at bruge seddel-tricket: Placer en pengeseddel mellem tætningslisten og fryseren (flere steder). Luk fryserlågen. Hvis du nemt kan trække pengesedlen ud, betyder det, at lågen ikke slutter tæt nok til på det sted, og du er nødt til at skifte den ud. 

Du skal også med jævne mellemrum rengøre kondensatoren, som er et sort trådnet bag på apparatet. Brug en blød børste eller en støvsuger. Støvet, som samler sig på kondensatoren, forringer apparatets ydelse og øger energiforbruget. Vi anbefaler, at kondensatoren rengøres mindst en gang om året.

Hvis du har købt en fryser med en såkaldt No Frost-funktion, betyder det, at afrimning ikke er nødvendig, fordi det sker automatisk. Belægninger af is, som lejlighedsvis opstår, vil automatisk forsvinde. Men hvis du har en almindelig fryser, er det nødvendigt at afrime den regelmæssigt, nemlig når der har samlet sig mellem 3 og 5 mm is på de afkølede overflader.

Gorenje GardenFresh fritstående kølefryseskabe

At vælge det første kølefryseskab er en stor beslutning. Du vil måske gerne have et, der kan holde din mad frisk i lang tid, et der forstår dig, og som kan tilpasser sig til alle dine behov. Med avancerede funktioner, der sikrer friskhed skræddersyet til præcis dine behov, er GardenFresh det du søger.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev