Gorenje - Nem tøjvask: læs om lommetørklædefinten og andre gode vasketips - Gorenje
luk
...

Lommetørklædefinten og andre vasketips

CHORES SIMPLIFIED
12.6.2017
Der er sket en del siden vaskebrættet. Vaskemaskinen flyttede ind i 1960’erne. Tumblerne lidt senere. Og i dag er langt de fleste hjem udstyret med både/og. Men desværre fulgte den erfarne vaskemutter ikke med i købet.
Hvad gør jeg, når min hvide dug er gulnet? Hvad gør jeg, når en lille bitte rød sok har misfarvet hele linnedsamlingen? Hvordan undgår jeg, at tøjets farver falmer? Hvordan sikrer jeg, at kulørt tøj ikke længere smitter af? Hvor meget vaskepulver skal jeg egentlig bruge? Hvad siger miljøet til, at jeg kogevasker med ekstra skyl? Og er der noget, jeg skal huske, inden jeg trykker på start? Alt det ville en jævn vaskemutter kunne svare på, men har du svært ved at støve hende op i tide og utide, så brug dette alternativ: Læs videre.

Sådan bliver den broderede dug atter hvid – og ikke gul

Giv den en skvulpetur
Trist er det, når den hjemmebroderede dug til sommeridyllen pludselig syner gul og skjoldet. Dugen kan dog blive fin igen. Først iblødlægning: Kog 10 liter vand. Opløs 0,25 deciliter soda heri. Afkøl vandet og læg dugen i blød 12 timer. Så kogning: Kog 10 liter vand med 10 spiseskefulde sæbespåner. Tilsæt dug, når vandet er 60° C. Lad dugen skvulpe rundt 20 minutter. Skyl i 3 hold skyllevand (sidste hold gerne med demineraliseret vand). Så er dugen hvid igen.

Optisk hvid – et synsbedrag
Optisk hvidt er faktisk en slags synsbedrag, der får gulnet eller gråligt hvidt vasketøj til at se hvidere ud, end det er. Synsbedraget udføres af en gruppe stoffer, som går under betegnelsen optisk hvidt. Stofferne omdanner nogle af solens usynlige uv-stråler til synligt hvidt lys med en kortere bølgelænge.

Sådan vasker du dit tøj i hånden

Følg håndvaskeguiden

  1. Vælg vaskemiddel efter tøjets art og følg doseringsvejledningen på pakken.
  2. Vaskepulveret skal være helt opløst i vandet, før tøjet lægges i, og alt tøjet skal være dækket med sæbevand.
  3. Flerfarvet tøj bør kun ligge i blød i ca. 10-15 minutter. Hvidt og ensfarvet kan sættes i blød 1-2 timer eller natten over. Nogle sarte tekstiler tåler ikke iblødsætning, for eksempel uld og silke.
  4. Tøjet skylles grundigt nogle gange i rent lunkent vand.

Tør i håndklæde
Særligt uld holder faconen bedst, hvis du tørrer det i håndklæde. Sådan gør du: Tag tøjet, når det overskydende vand er fjernet. Glat pænt i facon. Læg uldtrøjen på et rent, tørt håndklæde til tørring i et rum ved stuetemperatur.

Sådan sikrer du, at ungerne kan tumle i al slags vejr

Lad flyverdragten tumble
Mudderpøle, snebakker og vandpytter har altid haft en særlig tiltrækningskraft på de små. Og så har vi balladen, hvis flyverdragten har mistet den vand- og smudsafvisende egenskab (ja, det sker, når de bliver vasket tit, og det gør den slags beklædningsgenstande jo). Hvad så? Giv dragten en gang i tørretumbleren efter vask, hvis den kan tåle tumbler naturligvis, så genvinder dragten sine evner – og lille spirrevip sin bevægelsesfrihed. Ikke nok? Køb imprægneringsmiddel, kom det i din forvask og imprægner tøjet igen.

I blød
Når nu de små kommer hjem i meget beskidt outfit, er det praktisk at have et iblødsætningsprogram, og ja, det er der på Gorenjes vaskemaskiner. Her ligger tøjet i blød i 60 minutter, mens trumlen roterer, inden vasken går direkte over i de grader, der nu ønskes. Så er du fri for at vaske tøjet to gange for at få rent tøj.

Sådan fjerner du lyserød misfarve på en mere miljørigtig måde

Kog i citron
Nu er det ikke altid nødvendigt at ty til skrappe midler som hidsige affarvningsmidler. En uskyldig citron har faktisk samme effekt – og den skåner såvel miljøet som næsetip, da citron ikke er sundhedsskadelig at indånde. Så næste gang en hvid sok får forputtet sig i den røde vask, gør du sådan: Kog sokkerne i en gryde sammen med et par skiver citron. Citron er et naturligt blegemiddel.

Pink nyloner?
Misfarvet nylon: I blød i 6 spsk. opvaskemaskinesæbe og 3 spsk. blegemiddel til 5 liter meget varmt vand. Lad det køle af til stuetemperatur og læg så nylontøjet i blød i mindst 1/2 time.

Sådan undgår du, at kulørt tøj falmer

Vask i saltvand
Vask og brug af tøj kan være hårdt for tøjet, og resultatet er, at tøjet begynder at se falmet og brugt ud, selv om det er ret nyt. Og hvad så? 1 Kassér tøjet og nyd, at du nu har en ny undskyldning for at shoppe eller 2 Tag dine forholdsregler. Ifølge et gammelt vaskeråd kan du bevare farver på kulørt tøj ved at lægge tøjet i koldt saltvand inden første vask. Brug en håndfuld salt til en spand vand.

Salt er universalt
Salt er velegnet til meget. Til grillkul (salt på kul giver mindre røg og gløder i længere tid). Til blomster (nyplukkede blomster holder længere, når der er lidt salt i blomstervandet). Til æg (kog med salt i æggevandet, så er æg nemmere at pille).

Sådan sikrer du, at velourkjolen ikke bliver mat i betrækket

Mindre slag, mere varme
Uanset om velour er nervøs eller ej, tilhører den gruppen af sarte tekstiler. Og sart betyder nænsom behandling. Så gør sådan næste gang, velourkjolerne skal en tur i tromlen: Vend på vrangen. Når du vender, beskytter du luven mod dannelse af fnuller og slitage. Det kan være en barsk omgang, når stoffet hamrer ind i tromlen og den øvrige tøjbunke – igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen, igen og igen ...

Elektrisk dug?
Hvis du vil undgå, at nervøs velour bliver elektrisk, så vask med skyllemiddel. Det fjerner elektriciteten i stoffet. Og hvis du ikke vasker stoffet inden brug? Tag en forstøver med en blanding af skyllemiddel og vand i stedet for. Kom aldrig nervøs velour i en tørretumbler!

10 års motorgaranti

Når du køber en Gorenje vaskemaskine, kan du være sikker på, at du har købt et høj kvalitets, pålideligt og holdbart produkt.

Vi tilbyder nu i alt 10 års motorgaranti på alle Gorenje vaskemaskiner med PowerDrive-invertermotor købt efter d. 1. September 2016. Vores 10 års motorgaranti giver dig fuldstændig ro i sindet, og viser dig samtidig, hvor meget vi stoler på vores teknologi og fremragende kvalitet af vores produkter.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner