Gorenje - Livet er (heldigvis) ikke pletfrit: Sådan fjerner du let genstridige pletter - Gorenje

Livet er (heldigvis) ikke pletfrit

CHORES SIMPLIFIED
12.6.2017
Livet er ikke pletfrit, men fyldt med blomsterstøv, mælkebøttesaft, græs, blyantstreger, jordbærsaft, bananmos, chokolade, læbestift og andet, der har det med at smitte af – også på det gode humør.
Når du bevæger dig, øger du sandsynligheden for at grise, dryppe, plette og smudse tøjet til. Vil du undgå det? Så sid musestille med hænderne i skødet og diktér familiens småfolk at følge trop som pæne, rene porcelænsfigurer. På den anden side: Pletter vidner om oplevelser, og når du ved, hvordan du kommer af med dem igen, er det jo ingen sag. Det ved du, når du har læst pletguiden på de næste sider.

Sådan fjerner du blomsterstøv fra brudekjolen

Sug – ikke gnid
Liljer er smukke, men nej, det er liljernes orangegule blomsterstøv ikke, når støvet pryder den storromantiske hvide brudekjole, og der er få timer til altergang. Nu kan bryllupsritualer være stressende nok i sig selv, så for den gode stemnings skyld: Gnid ikke!! Børst ikke med hænderne!! Lån ikke gommens charmeklud!! Hvis du gnider, gnider du blot farvestoffet endnu dybere ind i stoffet, og det er de færreste, der har en ekstra brudekjole i skabet. Støvsug i stedet støvkornene af. Sker skaden i god tid, så dup – hvis der er tale om en vaskbar silkekjole – ufarvet opvaskemiddel på, og lad det ligge 4-6 timer. Vask derefter ved så høje varmegrader, som kjolen kan tåle.

Ingen støvsuger? Snup tape og dup
I mangel af støvsuger kan du vikle et stykke tape om din hånd. Vend den klæbende side udad og dup derefter let mod pletten, så du fjerner støvkornene. Og en rulle tape er nu engang lettere at have i håndtasken end en støvsuger.

Sådan fjerner du mælkebøttesaft på de hvide bomuldsbukser

Brug brun sæbe
Når mælkebøtten strækker sig som et gult tæppe over enge og græsplæner, er det svært vanskeligt ikke at nyde øjeblikket – og måske binde en krans af den langstilkede kurveblomst. Og så har vi balladen. For mælkebøttesaften sviner, og hurtigt er de hvide bomuldsbukser plettede som en dalmatiner. Hvad så? Put brun sæbe på pletten, lad det arbejde natten over gerne pakket ind i en plastiskpose), skrab den brune sæbe af med en kniv, tør efter med en fugtig klud og vask tøjet efter anvisningen. Og taler vi andet end hvidt bomuldstøj: Dup pletten med en blanding af 1 dl vand, 1 dl husholdningssprit og 2 tsk. ufarvet opvaskemiddel, inden du vasker efter anvisningen.

Pletfjerner og smertelindrer
Saften fra mælkebøtten alias munkehoved, loppeurt, troldkone, troldens kærnestav, kaninblade og Vorherres solblomst pletter nok, men den fjerner samtidig pletter som røde knopper og vorter. Og er du blevet bidt af myg eller bi? Snup en bøtte, vrid saften ud på stikket og glæd dig til, at smerten lindres.

Sådan fjerner du asfalt fra lille Peters bukseben

Smør i smør. Det med at cykle i skole er i sig selv en bedrift, når man er et bette myr og får de første stressneuroser af lyssignaler, hajtænder, overhalende cyklister, løse hunde plus pizzabakker i rendestenen – og hvad gør lille Peter så, når der pludselig er asfaltarbejde om hjørnet? Vælter. Og sviner de pæne bukser til med asfalt. Og hvad gør du så? Smør et fedtstof (olie, smør eller margarine) på bukserne, og lad det virke natten over – gerne i en plastpose, så pletten holdes fugtig. Skrab derefter smørret af, hæld lidt ufarvet opvaskemiddel på pletten og lad det ligge nogle timer. Vask herefter tøjet ifølge vaskeanvisningen.

Badetøj med oliepletter
Asfalttjære og olier kan blande sig i badevandet og resultere i pletter på bikini og badebukser. Hvad så? Nogle bruger shampoo, men du kan også gnide indtørrede pletter forsigtigt med smør. Forsøg efter et par timer at fjerne den blødgjorte tjære med rensebenzin. Brug så lidt benzin som muligt for at undgå skjolder.

Sådan fjerner du banan fra sparkedragten

Ty til citron og salt
Nu forbinder du måske citron og salt med tequila, men kombinationen er nu også velegnet til andre stærke sager som banan, der trods et uskyldigt ydre er en ren djævel, når den først har bidt sig fast på babygarderoben. Bananpletter er næsten umulige at få af. Men kun næsten: Læg den bananplettede sparkedragt på et håndklæde, glat ud, gnid en halv citron godt ind i pletten (stoffet skal være farveægte), strø et tykt lag salt oven på, lad det virke nogle timer i en plastikpose og vask herefter efter vaskeanvisningen.

Mere mos? Bag bananboller
I tilfælde af at ikke al bananmosen er havnet på sparkedragten, og der er rigeligt tilbage, kan du tilsætte bananmosen til din almindelige brøddej og få et dejligt luftigt brød. Og når først bananen er bagt, smitter den ikke af.

Sådan gør du, når der igen er klistret tyggegummi fast på hættetrøjen

Send teenageren i fryseren
De fleste forældre niver sig i armen, når de opdager, at uskyldig baby er transformeret til doven, dalrende teenager med hættetrøje og sprængfarlige tyggegummibobler – der har det med at klistre sig fast på hættetrøjen. Her er, hvad du skal sige til teenageren, når gummiet klistrer til tøjet. Læg tøjet i fryseren, hvis der er plads, ellers dæk pletten med isklumper. Vent. Skrab derefter så meget af som muligt. Er gummiet ikke helt væk, så læg et stykke vat fugtet med benzin på bagsiden af pletten. Når pletten er blevet blød, gnider du forsigtigt på selve pletten med benzin. Vask derefter tøjet normalt.

Forbudt at gumle
Når tyggegummi spyttes på gader og stræder, klistrer tyggegummiet fast på underlaget og kan kun med stort besvær fjernes. Netop på grund af dets forurenende egenskaber er tyggegummi forbudt at nyde i Singapores gader. For nylig er nikotin tyggegummi dog blevet tilladt.

Sådan skal du tænke, når du får stearin på uldsweateren

Tag det roligt
Stearin skal omgås med fred og ro, også når det er klumpet fast på yndlingskreationen i langhåret uld med rensdyr på maven. Så selv om det tog en hel vintersæson på ”strik-for-begyndere” at kreere uldtotten med arme og hals, er der ingen grund til panik. Hiv hverken dig selv eller sweateren i håret (så fjerner du ikke bare stearin, men også uldtotter og uldfibre). Tag det i stedet helt roligt og læg det pågældende stykke uldtøj i en plastikpose. Luk posen, og læg den i fryseren. Efter et par timer skulle stearinen være lige til at pille af i flager – hvis ikke så stryg med køkkenrulle eller kaffeposer som mellemlag og vask herefter efter vaskeanvisningen. Og hyg dig.

Kradser uldtøjet? Frys det
Uld kan kradse. Og hvad gør man så, når man elsker bløde ting mod huden? Smider den ud? Nej. Næste gang du står med en uldtrøje eller andet uldprodukt, der generer huden, putter du tøjet i fryseren. Efter et par timer skulle ulden ikke kradse bare det mindste.

Sådan gør du, når rødvinen vælter på den hvide damaskdug

Skyl efter med væske
Det er ikke kun os tobenede, der har glæde af at skylle efter med væske, når vi har væltet os i rødvin. Tag nu den hvide damaskdug. Når den ligger der på bordet og søber i indholdet fra et rødvinsglas, kan du eliminere skaden ved at skylle i rindende vand (husk pletterne skal helt væk første gang). Er dette ikke muligt (intet vand/for stor dug/for fuld), kan du også vælte hvidvinsglasset. Hvidvin neutraliserer den røde farve, og du kan derefter vaske dugen ren på almindelig vis. Eller du kan følge et gammelt råd: Dyp pletten i kogende mælk, hvis dugen bagefter kan tåle at blive kogt ved 95° C.

Dagen derpå: Hov!
Det er ikke alt, man ser, når huset er tunet ind på fest. Gør sådan, hvis du først ser rødvinspletter på dugen dagen derpå: Læg dugen i kummefryseren en nats tid, så rødvinspletten ”krystaliserer”, og pletten forsvinder i vask. I mangel af kummefryser: Put ufarvet opvaskemiddel på og vask efter en nats tid.

Sådan fjerner du kyssemunden fra skjortekanten

Dyp i sødmælk
Det der med at komme ud af døren om morgenen kan for de fleste småbørnsfamilier være lidt af en bedrift (nøgler? sut? Klara?? chokoladekagen??? vaskekluden?????!!) og det sker, at afskedskys mellem forpustet mor og far foregår i fart – resulterende i fancy shiny dazzling mocha kyssemund på fars skjortekant. Hvad så? Dyp kanten i sødmælk, skift mælken ud, når læbestiften har farvet mælken og kom ufarvet opvaskemiddel på. Lad tøjet ligge 4-6 timer før vask. Gnid forsigtigt med husholdningssprit, når tøjet er tørt, hvis der er en rest af farve tilbage.

Hvorfor kysser vi?
Adfærdsforskere mener, at kys er en rest fra den spæde alder, hvor både aber og mennesker spidser læberne for at die. Og historisk? Engang, for længe længe siden, troede man, at vores ånde indeholdt sjælens kraft. Et kys var derfor et symbol på åndeligt ægteskab.

Sådan fjerner du græsgrønne knæ fra træningsdragten

Glycerin eller tandpasta
Hver søndag sker der det samme: Sønnike kommer hjem fra fodbold, og mens du gnider og skrubber og bander i timevis over de grønne knæ, reciterer du overbevisende ”sport er sundt, lad nu barnet, sport er sundt, det er hyggeligt at vaske tøj”. Men drop menageriet. Dryp glycerin på pletten, og lad den ligge 10-15 minutter, vask efter anvisning. I mangel af glycerin: Børst med helt almindeligt tandpasta. Og vask efter anvisning.

Lidt om glycerin
Glycerin er en farveløs, lugtfri og hygroskopisk (= kan optage/afgive fugtighed) alkohol, der er et glimrende middel til at fjerne pletter på tøj og andre tekstiler. Glycerin er hverken specielt problematisk for miljø eller sundhed.

Sådan fjerner du blyantstreger fra bluseærmet

Visk eller vask
Telefonkunst er en herlig beskæftigelse. Så kan man sidde der og tegne kruseduller og tændstikmænd, mens man hører om venindens sommerforelskelse og dertilhørende nye robe og piercing. Og skulle man tegne på ærmet frem for papiret (i tilfælde af meget kedelig veninde eller meget overraskende besked) er det bare at gribe viskelæderet. Viske viske, så er den streg slået. Og skulle du være løbet tør for viskelæder? Hæld lidt opvaskemiddel på pletten, lad det ligge i 5-6 timer og vask tøjet, som angivet.

Drengestreger?
Når der er gang i penalhuset, kan det ske, at der kommer farvekridt eller oliekridt på tøjet. Men den slags drengestreger er også til at komme af med igen. Dup pletten med en klud eller en blød børste tilsat rensebenzin. Vask tøjet efter anvisningen.

10 års motorgaranti

Når du køber en Gorenje vaskemaskine, kan du være sikker på, at du har købt et høj kvalitets, pålideligt og holdbart produkt.

Vi tilbyder nu i alt 10 års motorgaranti på alle Gorenje vaskemaskiner med PowerDrive-invertermotor købt efter d. 1. September 2016. Vores 10 års motorgaranti giver dig fuldstændig ro i sindet, og viser dig samtidig, hvor meget vi stoler på vores teknologi og fremragende kvalitet af vores produkter.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev