Hej køleskab, det er ferietid! - Gorenje

Hej køleskab, det er ferietid!

CHORES SIMPLIFIED
23.6.2021
Det er den tid på året, hvor de fleste mennesker rejser til deres favorit feriedestinationer. Mens de fleste af os tager noget mad med, især til rejsen, bliver køleskabet derhjemme. Skal vi slukke det eller lade være, hvis vi skal være væk i længere tid?

Hvad skal du gøre med køleskabet, når du er væk hjemmefra på ferie? Skal du tage stikket ud af stikkontakten, slukke det, eller bare lade det være? Hvis du er den type, der ordner alt for at få ro i sindet, vil du blive glad for disse tips fra vores eksperter. Sørg også for, at intet blokerer luftudtag og -indtag - det er især vigtigt ved fryseren - da det ellers kan forhindre apparatet i at fungere ordentligt.

Det vigtigste er at huske at efterlade køleskabet tomt, tørt og rent, hvis du ikke har tænkt dig at bruge det i nogle uger. Hvis vi taler om måneder, så skal du selvfølgelig tømme det, gøre det grundigt rent og tage det fra strømmen.

Spis alle letfordærvelige madvarer

Ingen har lyst til at komme hjem efter en ekstremt afslappende og mindeværdig ferie og finde fordærvet mad i køleskabet. Derfor anbefales det, at du får brugt alle madvarer, der kunne fordærves, inden du kommer hjem. Det kan også være en god hjælp at købe færre friske madvarer i ugen op til ferien.

Gør det rent, inden du efterlader det (tændt)

Det er altid en god ide at gøre køleskabet rent, inden man tager på ferie. Da køleskabet sikkert alligevel er næsten tomt på det tidspunkt, er det en god anledning til at gøre det rent. Fjern alle hylder og skuffer og tør dem af med en mild opløsning af vand og bagepulver og rengør samtidig køleskabet indvendigt. Sørg for, at de indvendige vægge og de udtagelige dele er fuldstændigt tørre, før du sætter dem tilbage i køleskabet.  Hvis du har travlt, skal du hellere nøjes med tør rengøring: tør alle overflader med en blød klud.

Det her kan måske virke som et lidt akavet og irriterende arbejde, inden du tager på ferie, men du bliver helt sikkert glad, når du kommer hjem til et flot rent køleskab, der ikke lugter. Tænk bare på alternativet ... Selv det mindste bæger glemt yoghurt kan give problemer.

Sæt køleskabet på funktionen ferietilstand

De fleste moderne køleskabe har en funktion, der hedder »ferietilstand«. Den er designet til at holde energiforbruget nede, mens en vis kølekapacitet stadig opretholdes. Hvis du er væk i mere end to dage, sparer du på den måde energi, der ellers ville være brugt på at holde temperaturen i køleskabet lav. Bemærk dog at køleskabet skal være (nærmest) tomt, når du tænder for denne funktion, da temperaturen ikke egner sig til sikker opbevaring af madvarer.

De fleste producenter, herunder Gorenje, holder den indvendige temperatur i økonomitilstand fra + 10 ° С til + 15 ° С (på nogle modeller kan brugeren vælge den ønskede energibesparende temperatur). Denne såkaldte ferietilstand har sine fordele frem for at afbryde køleskabet fra strømmen, da den er med til at forhindre dannelse af skimmelsvamp og dårlig lugt. Nogle køleskabe og køleopbevaringer har en antibakteriel forsegling for yderligere beskyttelse. Du skal bare huske, at du kun bør bruge ferietilstanden, efter du har fjernet alle fødevarer fra køleskabet og kun har nogle få ikke-fordærvelige produkter stående.

Afhængigt af køleskabsmodellen kan du spare op til 50% strøm i økonomitilstand.

Hvad med isterningemaskinen?

Hvis dit køleskab har en indbygget isterningemaskine, skal du huske at sætte den i såkaldt rengøringstilstand. I denne tilstand løber det resterende vand ned og forhindrer dannelsen af mug og skimmelsvamp. Efter isterningemaskinen har gennemført rengøringsprogrammet, skal du afbryde køleskabet fra stikkontakten og slukke for vandtilførslen (hvis tilsluttet til vandforsyning).

Sluk for køleskabet

Hvis dit køleskab ikke har en ferietilstands-funktion, eller hvis du skal være væk mere end en måned, skal du tømme det fuldstændigt, slukke det og gøre det grundigt rent. Dette vil være særlig nemt, hvis du har et apparat med NoFrost-funktion, for eksempel et køleskab med en Gorenje side-by-side-fryser

Endelig skal du huske at lade døren stå åben for at forhindre mug og lugt. Vores eksperter har et sidste tip: brug aldrig fremmedlegemer til at reparere døren, da forseglingen derved kan blive ødelagt. Hvis muligt skal du bare justere køleskabets fødder, så apparatet hælder fremad.

Nyd din bekymringsfri ferie!

Læs også

Tilmeld dig vores nyhedsbrev