Guide: Sådan vasker og tørrer du en dunjakke. - Gorenje

Guide: Sådan vasker og tørrer du en dunjakke.

CHORES SIMPLIFIED
7.2.2019
Når det kommer til varme letvægtsjakker, er dun helt klart det bedste (og mest populære) valg. Men som andre naturlige isoleringsmaterialer, kræver en dunjakke en smule ekstra pleje for at sikre, at den forbliver i god stand. En dunjakke er ofte en investering i sig selv, så du gør klogt i at orientere dig om, hvordan du vasker og tørrer den rigtigt. Du bør selvfølgelig altid læse vaskeanvisningen i selve jakken, da nogle producenter anbefaler håndvask og nogle anbefaler maskinvask ved lave temperaturer.
Vask         

1. Lad være med at vaske flere stykker tøj samtidigt. Under vasken, vil dunjakken hæve lidt op og dermed optage størstedelen af pladsen i vaskemaskinen og derfor bør du ikke vaske andet i samtidigt med at du vasker din dunjakke. 
2. Brug ikke almindeligt vaskemiddel. Vask dunjakken med et flydende vaskemiddel beregnet til skånevask.  
3. Tennisbold. Læg en tennisbold i vaskemaskinen sammen med dunjakken når du vasker den. Bolden vil forebygge at dunene klistrer sammen under vask.  
4. Skånevask. Vask dunjakken på et dunprogram eller et andet skåneprogram. Begge typer af programmer har ikke nær så mange omdrejninger, som et almindeligt vaskeprogram, da sarte materialer ikke tåler det. Skåneprogrammer er måske anderledes fra vaskemaskine til vaskemaskine, så vælg altid et, der ikke vasker ved mere end 30 eller 40°C. 
5. Vask ikke jakken for ofte og undgå at centrifugere den. Vask kun din dunjakke en eller to gange om året.
Tør: 


1. Lufttørring. Hvis du vil lufttørre din dunjakke, skal du vente til en dag hvor det blæser. Planlæg, at du vil hænge din dunjakke til tørre og tjek vejrudsigterne, da vinden vil tørre jakken hurtigt og nemt. Hvis vejrudsigten ikke forudsiger vind, kan du tørre din dunjakke på en radiator for at sikre dig, at den ikke tørrer i for lang tid. 
2. Ryst jakken før du tørrer den. Du kan hænge jakken til tørre på en tørresnor eller et vaskestativ. Husk dog at ryst jakken godt, så du får fordelt dunene jævnt i jakken. Hold fast i kraven på jakken og ryst den. Derefter skal du holde i bunden af jakken og ryste den godt med bunden i vejret. Mens jakken tørrer, skal du ryste den en gang i mellem og vende den flere gange for at sikre dig at alle dunene bliver helt tørre. 
3. Find eventuelle klumper af dun. Det tager lang tid for en dunjakke at tørre, nogle gange op til flere dage, hvis ikke det blæser og vejret er koldt og fugtigt. Så længe der er klumper af dun i jakken, er jakken endnu ikke tør indeni. 
4. Tørretumbler. De fleste producenter af dunjakker, anbefaler at du tørrer dem i en tørretumbler. Der findes derfor også mange tørretumblere med specielle dun programmer. Hvis din tørretumbler ikke har et sådant program, skal du vælge et program, der tørrer ved en lavere temperatur. Hvis du anvender et program med en høj temperatur til at tørre jakken, vil jakken kun blive tør udenpå og forblive fugtig indeni. Husk også her, at bruge en tennisbold i tørretumbleren. 
5. Sidste udvej. Hvis du ikke synes at din dunjakke er blevet helt tør efter du har tørret den i din tørretumbler, kan du, som sidste udvej, tørre den på det korteste program din tørretumbler har. Dette vil afhjælpe eventuelle klumper af dun. Men det skal understreges, at dette er den sidste udvej du bør ty til!

Livet er komplekst. Lad os gøre det enkelt at vaske tøj.

Vi ved, at du har bedre ting at tage dig til end at tænke på vasketøjet. Derfor har vi designet de nye Gorenje WaveActive vaskemaskiner og tørretumblere, for at du kan få de bedste vaskeresultater med minimal indsats. De nye Gorenje WaveActive vaskemaskiner anvender den unikke IonTech-teknologi til at takle selv de mest genstridige pletter på en nænsom måde. Teknologien udnytter den naturlige ioniseringsproces til at sikre de bedste vaskeresultater uden brug af høje temperaturer, ekstra kemikalier, skyllemidler eller andre stoffer, der kan forårsage hudirritation.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev