Alt fra blonder til tøj med høj IQ: Læs hvordan du bedst behandler forskellige materialer - Gorenje

Fra blonder til tøj med høj IQ

CHORES SIMPLIFIED
12.6.2017
Mandag: overlegen businesskvinde. Onsdag: uskyldig sommerpige. Lørdag: moderigtig partybabe. At leve et moderne liv kræver naturligvis sin garderobe – og dermed sin vasketøjskurv – og dermed sin viden. For hvilket tøj skal behandles hvordan?
Der var engang, tøj havde en praktisk funktion. Holde os varme. I dag klæder vi os på, klæder os ud og ”dresser os up”. Boligindustrien producerer garderobeskabe og påklædningsrum, som forældrene fylder, og børnene farer vild i. Og det er jo vældigt, men problemet opstår, når vasketøjskurven flyder over, og der skal sorteres og vaskes. For kan silke vaskes med hør? Kan lingeriet koges? Kan filtet uld reddes? Hjælp, hvem kan redde mig??? Det kan de følgende sider.

Sådan sikrer du, at du ikke klæder dig i giftige kopiprodukter

Drop viskose
Viskose er en giftig look a-like. Kunststoffet ligner smuk silke eller hyggelig uld/bomuld (alt efter om det er skabt af lange eller korte fibre, men det er nu her ligegyldigt), men lad dig ikke narre af det blide ydre. For selv om viskose har mange fordele – behageligt blødt at have på, fugtabsorberende som bomuldstøj, billigt, uden tendens til at filte, perfekt til drapering – så har viskose haft sin storhedstid. Den lange proces fra naturmaterialet cellulose (bomuldsaffald) til kemofibre involverer en del forurenende kemiske midler, der ikke klæder miljøet.

Viskose – en slags cellofan
Processen til at fremstille viscose blev opdaget af de britiske videnskabsmænd, Cross, Bevan og Beadle i 1892, som gennem en lang kemisk proces fik udvundet viskose til fremstilling af cellofan. I 1920’erne og 30’erne havde viskose næsten totalt erstattet bomuld til fremstilling af undertøj og strømper.

Sådan undgår du, at både nylonstrømper og tøjbudget løber løbsk

Skyl i skyllemiddel
Nylon er lidt af et paradoks. Stærkt som reb, skrøbeligt som papir. Så desværre er det ikke kun mændenes mundvand, der løber, når kvinder udfordrer med høje stiletter. Du kan foregribe sagernes gang på to måder: Hav altid ekstra strømper med til fest i tilfælde af stoleben, bordkant, cigaretgløder, toiletsæde, lynlåse, negle, skosnuder og andre spidse genstande. Eller den billigere løsning: Giv nylonerne et bad tilsat skyllemiddel, inden du tager dem på første gang. Så holder de længere – og det gør dit tøjbudget også.

Nylonstrømper som vaskepose
Hvis du vasker dine nylonstrømper i vaskemaskinen, bør du bruge vaskeposer. Så holder dine strømper meget længere, og du slipper for ødelagte strømper, der er viklet ind i resten af vasketøjet. Løbet tør for poser? Et råd lyder, at du kan vaske dine nylonstømper – og lingeri i øvrigt – i en af de brugte nylonstrømper.

Sådan passer du på dit nye lingeri

Tænk på seks

  1. Brug altid vaskepose, når du vasker i maskine.
  2. Luk hægter inden vask, så de ikke sætter sig fast i blonder.
  3. Husk, at blonder ikke tåler høje temperaturer, hvis du lægger din BH i blød.
  4. Brug vaskepulver uden optisk hvidt – ellers bliver hvide BH'er gule.
  5. Form BH’en mens den endnu er fugtig, især hvis den er vatteret.
  6. Hæng BH'en op mellem skålene – ellers vil stropper og omkreds udvide sig.

Sukkersilke
Silke er et ægte naturligt materiale, hvilket nok forklarer, hvorfor det føles så super dejligt og behageligt på kroppen – også inderst inde. Men er det blevet lidt mat og kedeligt? Kom to stykker sukker i skyllevandet. Det giver silken fylde.

Sådan undgår du at studere vaskeanvisninger og læse det med småt

Køb økologisk bomuld
Er du typen, der ikke orker at analysere vaskeanvisninger i jagten på at købe slidstærke materialer, der skåner miljøet? Så gå direkte efter økologisk bomuld. Udvalget er endnu en smule begrænset (under 1 procent af den samlede bomuldsproduktion). Til gengæld får du tøj, der tåler maskinvask, høje varmegrader, alle ingredienser i vaskemidler, tørretumbling og max-temperatur på strygebrættet – og som samtidig er fremstillet uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, der indebærer et væsentligt miljøproblem for både menneskers sundhed og naturen.

Det hvide guld
I USA blev den første bomuldsmølle bygget omkring 1790 af en emigreret englænder. I dag udgør bomuld 50 procent af verdens tekstilforbrug. Hvert år bliver der på verdensplan produceret cirka 25 milliarder kilo rå bomuld til en værdi af 20 millioner US$. Ikke mærkeligt, at bomuld kaldes ”det hvide guld”.

Sådan gør du, hvis du vil holde solens farlige stråler væk fra kroppen

Tag hamp på
Hamp? Er det ikke noget, man røg i 70’erne?? Jo, men tøj af hamp er behageligt, let, åndbart, fugtabsorberende, fire gange stærkere end bomuld og klarer sig bedre i vask. Og så kan det holde solen fra kroppen, fordi materialet er uv-resistent. Desuden bliver hampen dyrket uden brug af sprøjtemidler, giftstoffer og gødning og har et relativt lille vandbehov, så det er også en gevinst for miljøet. Så selvfølgelig vinder hamp mere og mere indpas – særligt i USA, hvor både Armani og designmærket Patagonia producerer tøj fremstillet af hamp.

Ryg og hamp
Rygehamp er forbudt på grund af dets euforiserende virkning, men til gengæld vinder hampplanten større og større indpas i industrien, fordi det er så stærkt. Hamp bruges typisk til plastik og papir, men virksomheder er ved at få øjnene op for hampens helsende virkning i blandt andet mad, cremer og shampoo.

Sådan får du tekstiler, der behandler dig godt

Vælg tøj med høj IQ
Tøj kan være kvikt. Tekstiler, der umiddelbart ligner og mærkes som helt almindelig bomuld, uld, viskose, nylon og lignende, kan i dag have skjulte egenskaber og funktioner, som vi som oftest slet ikke lægger mærke til. Eksempel: Jo mere bokseren sveder, jo mere kommer han til at dufte af roser. Eksempel: Når patienter har behov, frigiver tøjet medicin. Eksempel: Når sønnike spilder, afviser bukserne automatisk smuds og pletter. Forklaring: De intelligente tekstiler reagerer ved påvirkning fra brugeren eller fra omgivelserne – helt automatisk.

Hvad er en plet, mor??
Nanoteknologibaserede tekstiler har været på markedet siden 2000, og udviklingen fortsætter. Designere vil ændre hverdagen i de kommende årtier med endnu flere kloge tekstiler. Så hvem ved. Måske er pletguiden her i bogen blot snart et morsomt minde om dengang, der var noget, der hed en plet …

Sådan sikrer du, at dit hjem aldrig lugter af sure tæer

Hop i sølvnanopartikler
Sko betyder sved betyder lugt betyder rynken på næsen. Sådan har det været siden skoens opfindelse, men nu kan det blive slut med den slags sure hverdagsproblemer. Flere virksomheder har fremstillet næste generation af sokker – de lugtfrie nanosokker – der er et eksempel på intelligent design. Sokkerne er imprægneret med store sølvnanopartikler, der forhindrer væksten af bakterier og svamp. Snedigt ikke?

Lidt om nanoteknologi
Nanopartikler er kemiske stoffer i ultrasmå partikelstørrelser. Nanopartikler er en meget generel definition, men udtrykket anvendes dog alment til at klassificere især krystalline partikler (nanokrystaller). Det mest velkendte nanopartikel produkt er carbon-black.

10 års motorgaranti

Når du køber en Gorenje vaskemaskine, kan du være sikker på, at du har købt et høj kvalitets, pålideligt og holdbart produkt.

Vi tilbyder nu i alt 10 års motorgaranti på alle Gorenje vaskemaskiner med PowerDrive-invertermotor købt efter d. 1. September 2016. Vores 10 års motorgaranti giver dig fuldstændig ro i sindet, og viser dig samtidig, hvor meget vi stoler på vores teknologi og fremragende kvalitet af vores produkter.

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev