Det har aldrig været nemmere at rengøre din ovn - Gorenje

Det har aldrig været nemmere at rengøre din ovn

CHORES SIMPLIFIED
29.10.2020
Du husker sandsynligvis alt for godt de tidspunkter, hvor du (eller din mor) har siddet på knæene og skrubbet din ovn for gammelt fastbrændt fedt. Med de indbyggede ovnes indtog på markedet, slap vi for de ømme knæ (hvis vi havde placeret ovnen over bordpladen).
 
Men den nye generation af ovne - de renser sig selv! Læs med nedenfor hvor vi deler tips om hurtigere og bedre rengøring af bageplader, riste, andre aftagelige dele og selvfølgelig selve ovnrummet.

Hvorfor er det så vigtigt at rengøre din ovn?

Bortset fra den åbenlyse grund, at ingen ønsker en beskidt ovn dækket af gamle fedtpletter, er hovedårsagen til at din ovn skal rengøres regelmæssigt dit helbred og hygiejne. Derudover vil ophobning af gammel fedt og madrester på ovnens overflade og varmeelementer forhindre en jævn opvarmning. Det betyder både at kager bliver mindre perfekte, da de ikke bages ved jævn varme, din ovn bruger mere energi og du får mad der ikke er gennemvarmet.  
 
Desuden begynder gammelt fedt under opvarmningsprocessen at frigive kulstofgasser, som udgør en risiko ved indånding. Kulstofgasser påvirker også smagen og lugten af mad og kan fylde dit køkken med røg og ubehagelig lugt. Og vigtigst af alt: Gammelt fedt kan antænde!
 
Hvis du ikke rengør ovnen regelmæssigt, skal du, når du endeligt når til rengøring af ovnen, bruge skrappere rengøringsmidler og kemikalier. Disse kan være sundhedsskadelige - ikke kun under rengøringen, men også senere.

Er der en nemmere måde at rengøre ovnen på?

Moderne ovne er normalt udstyret med teknologier, der gør rengøringen lettere, lige fra selvrensning med damp, katalytisk rengøring, overflader med nanoteknologi, der afviser fedt, til den mest avancerede rengøring, nemlig pyrolyse.

Rengøring med pyrolyse den mest effektive og mest enkle måde at rengøre en ovn på. Under pyrolyse bliver fedt og madrester termisk nedbrudt ved 500°C. Det efterlader ovnen pletfri og så god som ny, selv efter mange års brug. Og vigtigst af alt er, at denne form for rengøring er bedst for dit helbred, fordi det ikke kræver nogen kemikalier, da ovnen udelukkende rengøres ved hjælp af høje temperaturer.

Hvordan virker pyrolyse?

Anvendelsen af pyrolyse er meget ligetil. Alt du skal gøre er at fjerne alle aftagelige dele (holderne og riste) fra indersiden af ovnen og tænde pyrolyseprogrammet. Ovnen låser sig selv under rengøringsprocessen, og når processen er afsluttet, forbliver den låst, indtil den er kølet ned til en sikker temperatur. Under pyrolyse stiger temperaturen i ovnen til ca. 500°C, hvilket omdanner alle madrester til en fin aske. Alt du skal gøre, når denne rengøringscyklus er afsluttet, er at tørre asken væk med en fugtig klud.

Gorenje superior ovne har pyrolyserengøring. Modeller fra Gorenje Essential- og Advanced-linjerne når temperaturer op til 470 °C med en 120 minutters rengøringscyklus.

Afhængig af ovnmodel tilbyder Gorenjes ovne 3 niveauer af PyroClean (Gorenjes eget pyrolyseprogram):
 
  • Skånsom rengøring tager 90 minutter
  • Middel intensitet tager 120 minutter
  • Meget intensiv rengøring tager 150 minutter.
 
Ovnen er låst under og lige efter rengøringsprocessen, hvilket gør den sikker og familievenlig.
 
Hvis du regelmæssigt benytter PyroClean, vil programmet uden problemer kunne færdiggøre sit arbejde på kun 90 minutter, hvilket er lige så lang tid som du før brugte på at skrubbe ovnen ved håndkraft.

Hvordan renser jeg de aftagelige dele og bageplader nemt og hurtigt?

Mens din ovn renser sig selv, kan du fylde din køkkenvask med varmt vand, opløse en opvasketablet i vandet og lægge holderne og risten fra ovnen i blød i 20 til 30 minutter. Du vil blive overrasket over, hvor let det herefter er at fjerne fastbrændt fedt bare ved hjælp af en køkkensvamp. Du kan gøre det samme med alle dine bageplader, selvom du måske har opgivet at få dem rene igen.
 
Når pyrolysen har udøvet sin magi, tørrer du asken op med en fugtig klud. Herefter kan du geninstallere holderne og nyde synet af din splinternye ovn!
 
Når først dit køkken er udstyret med en ovn med pyrolyse, kan du ikke forestille dig dit liv uden den. Før du ved af det, begynder du at tilberede flere og flere måltider i ovnen, da du ikke længere skal tænke på den efterfølgende rengøring. Duften af en steg og friskbagt brød eller kage, vil formodentligt oftere være tilstede i dit hjem.
 
Dine nærmeste vil helt sikkert også sætte pris på en pyrolyseovn. For nu da ovnen renser sig selv, kan du nu bruge mere tid sammen med dem!

Læs også

Uforsk andre Life Simplified emner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev