Emballage

Så står du der med en halv gryde nyrørt guacamole og kigger i skuffen med emballagemuligheder: Sølvpapir? Husholdningsfilm? Pose? Plastikboks? Og så løfter du fortvivlet panderynkerne og sukker dybt, for hvordan er det nu lige man emballerer bedst? Få gode råd her.

En emballage udgør ikke blot en praktisk foranstaltning, det kan forskere i miljø- og fødevarevidenskab hurtigt blive enige om. Madvarer, madrester og madpakker skal pakkes og opbevares mest hygiejnisk og med så lille miljøbelastning som muligt. Og det betyder firkantet formuleret nul PVC, nul sølvpapir, nul unedbrydelige plastposer, nul varm mad i plastbeholdere, der ikke er beregnet til opbevaring af varme madvarer, nul emballage af fødevarer, der har stået fremme på køkkenbordet. Lidt blødere formuleret giver det rådene på de følgende sider.

Sådan får du halve løg til at holde sig længere

Smør løgene ind. Indrømmet, et halvt løg fra eller til tærer ikke på husholdningskassen, men hvorfor kassere, hvad man kan emballere? Så næste gang du står med et parteret løg efter en produktion frikadellefars eller tomatsalat, ja, så griber du ikke ned i emballageskuffen, men ind i køleskabet efter smøret. For halve løg holder sig bedre, når de er smurt ind i smør. Og smør belaster i hvert fald ikke miljøet. Vi vil ikke anbefale du gør det samme med de øvrige madvarer før …

Løg i over 5000 år
Dyrkning af løg til spisebrug går helt tilbage omkring 3000 før år 0, hvor løg hurtigt blev en af de vigtigste afgrøder. I dag dyrkes der både kepaløg, skalotteløg, hvidløg, rødløg samt en hel del løg, hvor man kun bruger skaftet og den grønne top.

Sådan får du grønne tomater til at modne

Giv dem gas. Skal du transformere halvmodne tomater til modne, kan du putte dem i en pose med huller. Posen, fordi tomater afgiver en luftart, ethylen, der fremskynder modningsprocessen – og ja, posen holder på gassen. Og hullerne, fordi de giver cirkulation, så ethylenen virker bedre. Skulle du være løbet tør for poser, afgiver æbler, blommer, ferskner og pærer også gasarten ethylen, hvorfor du i stedet kan placere tomaterne ved siden af et disse frugter.
Lidt om ethylen
Hvor tomater, æbler, blommer, ferskner og pærer afgiver ethylen, er en række grøntsager som salat, agurk, blomkål, persille, dild, gulerod, asparges, porrer og rosenkål overfølsomme over for ethylen. Så dem skal du ikke opbevare sammen. Det får grøntsagerne til at miste farve, struktur og smag.

Sådan undgår du, at din guacamole bliver brun

Dyp kernen i dip. Uanset hvor meget hvidløg, citron, tomat og chili, du mixer din avocado med, vil den hurtig blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå misfarvning er, at presse kernen fra avocadoen ned i skålen med guacamole, så kun toppen ses. Pres herefter husholdningsfilm ned over skålen, så du fjerner alle luftbobler. Kernen er avocadoens naturlige konserveringsmiddel, og når du emballerer med fi lm, genskaber du avocadoens oprindelige beskyttelse mod ilt. Så har du dip i fl ere dage – i den rette kulør.
Lidt om husholdningsfilm
Læg rullen med husholdningsfi lm i køleskabet. Så undgår du, at den krøller sig sammen og er umulig at have med at gøre. Og vælg husholdningsfilm lavet af polyethylen frem for PVC. Husholdningsfilm af polyethylen indeholder ikke blødgørere, der kan ”sive” over i maden.

Sådan får du citroner til at holde sig længere

Pak dem ind – og på køl. Citroner holder sig længere, hvis du pakker dem ind i stanniol og sætter dem i køleskabet. Men kun hele citroner! Saften fra de halve citroner kan opløse stanniolet og afgive en bitter jernsmag, fordi de har en sur pH-værdi. Det samme gælder for andre sure madvarer som syltede agurker, halve tomater og syltede rødbeder. Sure ”åbne” madvarer opbevares bedst i glas, porcelæn eller plastskåle dækket med plastfi lm.
Lidt om stanniol
Aluminiumfolie anvendes især til fødevareemballage, da det tætte og uigennemskinnelige metal beskytter indholdet effektivt uden at afgive smag. Til mange formål bruges aluminiumfolie lamineret sammen med plast eller papir.

Sådan får du bananer til at modne hurtigere

Giv dem stød. Så står du der og skuler til en kurv fuld af grønne, hårde bananer og vupti ryger alle gode intentioner om at bage en lækker banankage til morgendagens fødselsdag. Med mindre du skubber gang i modningsprocessen ved at bruge en alternativ emballering. Det gør du ved at give bananerne stød. Enten ved at rulle dem ind i et fugtigt viskestykke eller – hvis der er tale om mange bananer – putte dem i en stor plastikpose og banke posen let ned i bordpladen. Så er der modne bananer inden længe.
Lidt om modningsprocesser
Bemærk at modne bananer også betyder søde bananer, da bananens naturlige stivelse bliver omdannet til sukker i modningsprocessen. Og hellere en sød kage – end en stiv …

Sådan emballerer du bedst din salat

I pose og på køl. Salat og andet bladgrønt holder sig bedst i en plastpose i køleskabet. Du kan behandle salaten på to måder:

  1. Plukke den, lægge den i vand et stykke tid, lade den dryppe godt af og derefter opbevare den i plastposer i køleskabets grøntsagsskuffe.
  2. Skylle salathovedet forsigtigt i hel stand, lade det “suge” lidt væde, afdryppe det og derefter lægge det i en pose på køl.
Lidt om at slynge
Brug en almindelig salatslynge, hvis du ønsker at servere tørre, rene salatblade. Og kommer der mange middagsgæster? Så brug et hovedpudebetræk, hvor i der kan være salat til hele familien og vennekredsen på én gang.

Sådan undgår du muggen ost

Plastik – eller stik den noget sødt. Oste er nogle selskabelige størrelser. De holder sig glimrende, når de ligger side om side i en tætsluttet plastikboks, fordi de holder hinanden tilpas fugtige. Dog skal de helst ikke røre hinanden – du vil jo også gerne slippe for at røre for længe ved de forskellige oste. På den måde kan du gemme alt fra norsk gedeost, goudaer og skimmeloste i fl ere måneder. Er du løbet tør for bokse, kan du lægge nogle stykker sukker sammen med osten. Så mugner osten ikke så let.
Træt af ostedunst?
Hvis du opbevarer osten i tætsluttende emballage, behøver du ikke læse følgende råd: Sæt et lille glas eller lignende med bagepulver ind i køleskabet. Bagepulveret vil hurtig fjerne den forfærdelige ostelugt.

Sådan emballerer du bedst dit brød

I pose med rå kartoffel. Brød bliver hurtig kedeligt. Hvis du også er træt af, at bruge dit ellers nyindkøbte eller nybagte brød til fuglemad eller croutoner, kan du bruge følgende gamle råd. Opbevar brødet i en plastikpose med en rå, skrællet kartoffel. Kartofl en tilsætter den nødvendige fugtighed, der får brødet til at holde sig frisk længere.
Hvedebrød og grovbrød
Hvedebrød og grovbrød bør opbevares ved stuetemperatur eller i fryser, men ikke i køleskab. Ved stuetemperatur holder hvedebrød og grovbrød sig bedst i en lukket plastikpose, så det ikke tørrer ud – eller i en brødkasse.

Sådan holder miljøet sig bedre

Brug glas og papir. Fabrikker, supermarkeder og hjem emballerer. Hver europæer bruger i snit over 100 kilo plast, aluminium, pap, papir eller glas om året. Og det er som sådan fint, for emballage beskytter fødevarer mod forurening og bakterier, men emballager belaster desværre også miljøet i hele fødekæden: Når de fremstilles, transporteres, anvendes og ender som affald. Hvis du vil tænke på miljøet, kan du bruge følgende tommelfi ngerregler: Brug glas frem for plast og brug papir frem for sølvpapir.

Syltetøj til Peter edderkop
Syltetøjsglas er velegnede til mange ting. For eksempel til at fjerne lille Peter fra hushjørner og bære den ud i det fri. Nemt og skånsomt for edderkoppen. Edderkoppen ser dårligt, så det er nemt at lokke den i fælden – og du kan i ro og mag bære den ud i det blå.

Sådan klistrer dine bolcher ikke sammen til en klump

Tilsæt sukker. Her er et råd, der er godt at huske for alle sukkergrise, der hader, når bolsjerne i dåsen er klistret sammen til en stor klump. Æv. Så hakker og banker og ryster og kæmper man med alle midler for at få løsrevet et enkelt lille bolsjeskår, alt imens mundvandet løber. For der fi ndes en nemmere – og sødere – vej. Du skal blot drysse sukker over bolsjerne og sætte bolsjedåsen i køleskabet. Sukkeret (strøsukker eller fl ormelis), fordi de emballerer bolsjerne, så de ikke klistrer sammen. Og køleskabet, fordi du dermed eliminerer risikoen for at lade bolsjerne smelte sammen. Det er naturligvis særligt vigtigt i sommervarmen. Du kan selvfølgelig også bare putte dem i munden …
Hårdt puddersukker?
Du kan undgå, at dit puddersukker bliver hårdt, hvis du putter et stykke franskbrød eller rugbrød med i sukkerbøtten. Det skal blot skiftes, når det er tørt. Og skulle det alligevel være sket, behøver du ikke kasserer det lodret. Put det i en skål og læg et vådt viskestykke over et døgns tid. Så kan du atter lave Irish coffee …