luk
...

Snit, klip, hak

Folk med kokkehuer har heldigvis ikke patent på de gode fif, når der skal snittes, hakkes, klippes og tilberedes råvarer uden for meget bøvl. Alle har ret til at springe over, hvor gærdet er lavest.

Det kan hurtigt gå galt. Men selvfølgelig kan man ikke servere forretten “grillstegte grønne asparges og escarolsalat” uden asparges (kokken vidste ikke, hvor meget af stænglen, der er spiseværdigt, hvorfor langt det meste røg ud). Og selvfølgelig kan man ikke servere en salat, hvis friskgrønne kulør natten over har transformeret sig til en brun klæbrig masse, der mest af alt matcher svigermors pandelokker (nej, kokken vidste heller ikke, at man skal plukke escarolen – og ikke skære). Hvis du vil gardere dig mod lignende episoder, anbefaler vi dig at læse mere på de følgende sider, hvor vi snitter, klipper, hakker, prikker, drysser etcetera.

Sådan udnytter du bedst dine grønne asparges

Knæk og vrid. Den grønne asparges betyder sommer og sol – og spørgsmål. For hvordan udnytter man bedst den finurlige stængelgrøntsag? Roden skal skæres væk og kasseres, men hvor er det præcis, man lægger det grønne snit? Svaret er simpelt. Du skal faktisk slet ikke skære. Hold på midten af aspargesen med den ene hånd og forneden på stænglen med den anden. Aspargesen knækker præcis der, hvor det er bedst, uden spild. Med kun to sæsonmåneder om året fra april til juni er det jo om at vride det bedste ud af stænglen.
Genopliv de slatne
Hænger dine asparges med hovedet, kan du nemt få dem til at strutte igen. Du kan få liv i bløde og slappe asparges ved at skære roden af dem og komme dem i koldt vand i 30 minutter.

Sådan undgår du, at den grønne salatbuffet konverterer til brun

Pluk – ikke snit. Farver påvirker appetitten. Middagsgæster spiser med øjnene. Så hvordan undgår du, at din skønne, grønne escarolsalat i løbet af sommerfesten transformerer til et brunt, klistrende monster pyntet med kruspersille? Du sætter gaffatape på knivblokken, mens du tilbereder, for snitter du salaten med en kniv, bryder du den natur- lige konservering. Pluk i stedet salaten med dine fingre. Ja, det tager lidt længere tid. Til gengæld er salaten grøn meget længere – så har du også salat dagen derpå til overnattende gæster.
Flere farver tak
Hvor det engang primært var grøn salat, der kom i salatskålen, er der i dag et stort udbud af forskellige typer, farver og smagsvarianter som romaine, pluksalat, hjertesalat, endivie, escarol, julesalat, feldsalat, radicchio og rucola. Så udnyt de forskellige typer, når du mixer dagens salat næste gang.

Sådan tilbereder du hurtigere din iceberg salat

Giv den bank. Roden i salathovedet er noget rod, og det af flere årsager. 1 Den smager ikke godt. 2 Man skal skære uden om roden, når man tilbereder sin salat til aftensmaden. 3 Det tager en hulens tid. 4 Der går næsten altid noget god salat til spilde. Men heldigvis findes der et godt råd, som du kan følge resten af dit køkkenliv. Grib salathovedet, tag godt fat om det og bank det ned i bordet med god fart, så sidder rodstokken helt løs – lige til at pille ud. Vi anbefaler ikke, at du gør det samme med hvidkål …
En sprød klassiker
Iceberg er en klassiker i det grønne univers. Vi spiser den oftest rå, men den er også velegnet til at blive lynstegt eller sauteret på grund af dens sprødhed. Holdbarheden forlænges ved opbevaring i køleskab – og endnu længere i en 0-Zone skuffe fra Gorenje.

Sådan undgår du at konvertere hasselbach kartofler til chips

Brug ske eller pind. Ovnen er varm, og du mangler bare lige at snitte de mellemstore bagekartofler, så du kan få dem i ovnen og en time senere servere lækre hasselbach kartofler. Du griber kniven og går i gang, men: Snit, snit, hov. Snit, snit, ups. Snit, snit, arghhhhhhh. Det kan være svært at undgå at skære hele vejen igennem kartof- len, hvis man ikke bruger en knivstopper. Som for eksempel en ske, som du lægger kartoflen i. Eller en bambuspind som du stikker gennem kartoflen på langs ¾ nede, for ikke at skære igennem. Så gør det næste gang, du vil servere hasselbach kartofler – og ikke chips.
Bach!!! og ikke bagt
Hasselbagte kartofler findes der ingen af. Kartofler der bages med snittet overflade hedder hasselbach kartofler. Navnet stammer fra kokken, der fandt på at snitte og bage. Så ved du det.

Sådan undgår du, at dine cherrytomater triller

Af med knoppen. Cherrytomater er runde, og som det nu engang er med runde objekter, så har også disse tomater det med at trille. Især når man skal snitte dem i skiver. Og hvad gør man så? Et fif er at skære endefladen af, altså der hvor knoppen sidder. Den bruger du alligevel ikke til noget. Så kan du placere den på skærefladen og skære fine lige skiver, uden at tomaten triller.
Tomater tåler ikke tobak!
Tomater og tobak er en dårlig cocktail. Så dyrker du dine tomater selv, er det vigtigt, at du undgår at røre ved dine gamle tomatplanter, hvis du lige har røget. Der er næsten altid aktivt tomatmosaikvirus i tobak, og den overføres fra dine fingre ved kontakt. Nyere sorter er dog næsten alle resistente over for tomatmosaikvirus.

Sådan undgår du, at pølserne bøjer under stegning

Snit, snit, snit. Hvad er der nu i vejen med pølser, der bøjer, tænker du måske. Og selve formen er der som sådan ikke noget i vejen med. Endnu har EU vist ikke taget stilling til den slags krumspring. Problemet er af mere skønhedsmæssig karakter. Skindet på bøjede pølser er såvel hårdt som genstridigt. Her nipper man ikke, man kæmper. Så skær tre til fire lette snit i pølserne inden stegningen, så får du fine pølser, der ikke krummer.
Spar på fedtet, når du steger
Læg et stykke bagepapir på panden, når du steger pølser. Så slipper du for fedtstof. Ellers steg pølserne på en tør eller en meget let smurt pande. Indstil varmen til “lavt blus”. Efter små 20 minutter er pølserne spiseklare.

Sådan får du din potte med basilikum til at skyde igen og igen

Brug dette kneb. Måske kender du det. Du har netop indkøbt en frisk basilikum i potte og set frem til flere uger med urter og frisk aroma i samtalekøkkenet. Men inden du når at købe ind til den første mozarellasalat, hænger planten med armene … og det samme gør du. Sådan gør du næste gang: Knib topskuddene af lige over et led/knæ, inden de går i blomst. Lad kimbladene sidde, altså de nye, små grønne skud. Og glæd dig over, at din basilikum vil skyde fra alle bladhjørner. Igen og igen.
Slatne urter? Stik dem en luftballon
Hvis du køber en krydderurt i potte for blot at anvende et par blade, er det svært ærgerligt, at den hænger slattent allerede efter et par dage. Et tip er at opbevare sarte krydderurter i en plastikpose, som du binder fast og laver en ballon af med luft i. Så er krydderurterne beskyttet i den lukkede luftemballage.

Sådan undgår du at tude, når du skærer løg

Drys med salt. Gid man var en flue på væggen, når folk skærer løg. For der bliver gjort mange kunster, når folk vil snitte, men ikke tude. Her er et fif, der rent faktisk virker: Er du træt af løg, der får tårerne frem, hjælper det at drysse salt på løget, når man skærer. Den videnskabelige forklaring er, at løg udskiller svovldampe, når det bliver skåret ud. Salt kan godt lide at blive opløst, og ionerne går i forbindelse med svovlet.
Kokke tuder ikke
Og hvorfor? Fordi de har vænnet sig til dampene. Så drop fast food og take away. Grib i egen knivblok og lav maden selv. Jo flere løg, du snitter, jo mindre tuder du. Løg er en vanesag.

Sådan skærer du strimler ud til gullasch

Læg i lag. Hov, her troede du, at du havde taget økologiske gullaschstrimler op fra fryseren, men nikke nikke nej, fire lækre og meget hele fileter ligger og griner til dig fra fryseposen. Hvad så? Frem med skærebræt og en god kødkniv. Nu skal der skæres. Det kan du gøre på to måder. Den besværlige. Og den lette. Lad os her bare springe direkte til den lette: Læg fileterne oven på hinanden, så kanterne flugter à la en kødsandwich. Snit fra en ende af, husk at skære på tværs af kødets fibre. Ellers bliver det ikke mørt. Lægger du lag på lag, behøver du ikke skære af flere omgange, og du har strimler på et øjeblik.
Husk: Puds og lad det simre
Før du skærer gullaschkødet i tern eller smalle strimler, skal kødet pudses for sener. For sener gør kødet sejt og svært at tygge. Og kog ikke retten ved høj varme – det bliver kødet tørt og hårdt af. Gullasch er simremad.

Sådan får du saft fra en hel citron

Prik – ikke panik. Panik. Gæsterne kan arrivere når som helst, og der er gang i den typisk hektiske forvandlingsproces “fra hjem-til-showroom-på-to-minutter”. Lysestage over rødbedeplet på damaskdugen. Ungernes strømper i vasketøjskurven. Dekorative citroner i skåret skål. Så skulle den være der, mangler bare lige et par karafler med vand spædet med en frisk smag af citron … men det er jo dekorationen! Tæl til ti og find en nål. Stik hul på citronen med en grov nål, og tryk så meget saft ud, som du har brug for, så lukker hullet igen, og du har stadig en hel citron. Så kan du dekorere lige så tosset, du vil.
Lidt om citron
Citron dur til det meste. Flødeskum stivner bedre med et par dråber citronsaft i. (Praktisk, hvis du er langt fra en elpisker). Garvesyre fra te sætter sig ikke på tænder og kop, hvis der er en citronskive i teen. Og selv i renæssancen brugte de fine kvinder citronsaft for at få rødere læber.