Farver - Gorenje
luk
...

Farver

Foretrækker du, at gæsterne spiser op – og ikke bare nipper høfligt? Så husk, at langt de fleste angriber maden via følgende procedure: Ser om maden ser indbydende ud, hvis ja, ryger maden i munden. Hvis nej, ender den senere i skraldespanden.

Det der med farverige menuer er sådan set slet ikke så svært. Bare planlæg din middag, som du planlægger dit partydress. Tænk i kontraster. Overrask øjnene. Men hvordan? Hvordan kan du peppe den jævnt kedelige ristaffel op, så den får gæsterne til at tabe mælet? Hvordan fuldender du det visuelle festfyrværkeri på juleplatten, når nu du kun har blomkål at gøre godt med? Hvordan bliver netop dit bagværk bemærket til sommerfesten i vuggestuen? Læs mere om det, når du bladrer lidt frem.

Sådan får du kredit for dit brød til sommerfesten

Bag rødbedesaft. Så fik du igen sat kryds ud for børnehaveseddelens “ja, jeg vil da rigtig gerne bage brød til sommerfesten”, og nu pipler svedperlerne frem. Hvad dulen skal du finde på? Luciabrød, nej, det bagte du sidste år. Landbrød, nej, tager for lang tid. Rødbedebrød? Farvestrålende, kreativt, alle vil bemærke, at netop du har ydet en indsats, og din glorie vil lyse op som brødet i brødkurven. Sådan gør du: Tilsæt rødbedesaft i dejen i stedet for vand, og følg ellers din normale brødopskrift. Så får du et brød, der er rødt i skorpen (cirka 1 cm) og gult inden i. Og frygt ikke at rødbeden smager igennem, melet stjæler smagen. Ligesom dit brød stjæler opmærksomheden.
Naturlig rødmen
Skal marcipangrisen have den rigtige lyserøde farve, så brug lidt rødbedesaft i stedet for den kunstigt fremstillede frugtfarve. Billigere. Mere naturligt. Og bliver du grebet af den lyserøde stemning, kan du tilsætte en spiseske rødbedesaft, når du bager marengs, så bliver den fint lyserød – lige til en prinsessedessert.

Sådan undgår du at servere grå sukkerærter

Giv dem en kold skyller. Grønne grøntsager er lettere skrøbelige af natur. Hvis du holder dem varme i længere tid, mister de smag, friskhed, sprødhed, farve og vitaminer. Og hvem ønsker at servere en militærgrøn, grå garniture fattig på A, B, C, D og E? Så gør sådan næste gang, du tilbereder grønne grøntsager som for eksempel sukkerærter. Blancher i kogende vand. Løft op og skyl i koldt vand eller giv dem et kvikt isbad. Når gæsterne har drukket deres appetizer, og det er tid for selve serveringen, varmer du ærterne op igen. Alt grønt, der indeholder klorofyl, (altså ikke gulerødder, majs, tomater og andre farverige grøntsager), skal du nemlig varme op til allersidst.
Klorofyl hvad for noget?
Grøn føde” er en af de fødevarer med jordens laveste kalorie- og sukkerindhold og højeste næringsværdi. Grøn føde dækker alt fra den enkeltcellede alge til blomstrende planter, men gruppen har én ting til fælles: klorofyl. Det er klorofyl, der giver planterne deres grønne farve og kan betragtes som plantens “blod”.

Sådan overrasker du veninderne med en dramatisk ristaffel

Tilsæt blæk. Juhu, tøsemiddag på lørdag. Så skal der kvidres i fistelstemmer. Men … det kræver sit forarbejde at lægge lokaler til tolv x-kromosomer. Selvom veninderne tilsyneladende er meget nærværende i diskussionen om, hvorvidt herretøfler er hot eller not, anmelder de ubevidst dit hjem, din menu, dine planter, dine (nuller) mænd. Så hvad med at servere en dramatisk sort ristaffel, der vil tage deres fulde opmærksomhed. Det er såre nemt: Tilsæt blot et brev blæksprutteblæk i risen (køb det hos din lokale asiatiske specialbutik, kan også bruges til pasta).
Fjender? Sprut eller kønsskifte
Hvis blæksprutter er bange, sprøjter de en blæklignende væske ud af munden, så omgivelserne bliver så uklare, at fjenden må opgive jagten. Mislykkedes forsøget, kan blæksprutten hurtigt skifte farve, form og bevægelsesmønstrer. En lille han-blæksprutte kan endog forvandle sit udseende, så den ligner en lille uskyldig hun. Og man slår jo ikke en hun.

Sådan glæder du julegæsterne med snehvid blomkål

Kog i mælk. Julefrokosten sig nærmer. Du har besluttet at kaste dig ud i en “honningglaceret sprængt and med friske grøntsager og rødvinssauce” og du er allerede langt i processen. Anden er glaceret. Kartofler og rødvinssauce er klar. Minigulerødderne og broccolien bobler. Nu mangler der bare blomkålen, der som små sne-bolde skal fuldende det visuelle festfyrværkeri på juleplatten. Og her vil vi anbefale hvide snebolde, og ikke tisgule snebolde, for nu at sige det lidt jævnt. Derfor: Kog blomkålen i vand tilsat et par skefulde mælk. Så får du helt snehvid blomkål.
Pyh, kogt blomkål
Blomkål har det med at afgive en ubehagelig lugt under kogning. Prøv at lægge et stykke tørt brød eller en knivspids natron i vandet, mens det koger, det skulle gerne afhjælpe den heftige odør.

Sådan får du majs, der både er lækre at se på og bide i

Pres citronen. Nu er majs oprindeligt fremavlet for at mætte høns i hønsegården. Måske er det derfor, at nogle af majsene er lettere kedelige, hvidgule i looket, for høns er nok rimeligt ligeglade med, om føden er hvid eller gul. Huserer der en mere farvekritisk holdning hjemme i dit køkken, så tilsæt 1 tsk. citronsaft i kogevandet cirka et minut før majsen er færdig. Så bliver dine kogte majs lige så dejlige at kigge på som at bide i.
KeSalt gør majsen hård
Kom ikke salt i kogevandet, når du koger majskolben – det gør majsen hård. Vent i stedet med at drysse med salt til kolben er kogt eller grillet. Smelt eventuelt en smørklat på majsen og server som en sommerfrisk forret.

Sådan kan du byde kaffegæsterne på gyldne småkager

Pisk med salt. Måske kender du det. Lige meget hvor meget tid og kærlighed og god karma du tilsætter småkagedejen, udebliver resultatet. Og du må gang på gang erkende, at svigermors hjemmebagte småkager bare er smukkere end dine. Nu er den slags nederlag jo til at leve med, men hvis du alligevel føler trang til at pynte på selvtilliden, kan du tilsætte en smule salt, næste gang du pisker æg til dine kager. Så har du gyldne småkager i kagedåsen næste gang, der skulle komme uventede gæster – det kunne jo være svigermor.
Kedelige kager? Pynt med mynte
Fortvivl ikke, hvis gæsterne banker på døren og kagedåsen byder på kedelige småkager. Sigt flormelis og dekorer med mynte, citronmelisse, friske bær eller hvad, der nu falder dig ind. Husk at flormelis lynhurtigt tager farve af sine omgivelser. Frisk frugt og andet fugtigt pynt skal derfor lægges på i absolut sidste øjeblik.

Sådan tjekker du, om du står med et guldæg i hånden

Jo gulere – jo bedre. Du kan ikke skue hunden på hårene, lyder et gammelt ordsprog. Og det gælder også ved æg. For skallens farve røber intet om kvalitet, smag eller næringsværdi. Om skallen er hvid, gul, brunlig eller grålig afhænger alene af hønens race og er genetisk bestemt. Hvis du er interesseret i at vide, om du står med et guldæg, et ægte kvalitetsæg, skal du kigge bag skallen. Du skal slå det i stykker (vi anbefaler dog, at du køber det først). Et kvalitetsaspekt er æggeblommens farve, der afhænger af hønsenes foder og levevilkår. Jo gulere, jo bedre.
Citron bekæmper blomme
Er der kommet en lille sjat blomme i skålen ved findelingen? Du behøver ikke kassere blomme og hvide lodret. Tilsæt et par dråber citronsaft, så kan æggehviderne piskes stive alligevel.

Sådan får du gule bananer på lagkagen til at forblive gule

Giv dem lidt at drikke. De fleste ved nok, at hvis du putter lidt citronsaft på et halvt grønt æble, ja, så forbliver det grønt – og ikke brunt (hvis du ikke vidste det, betragt så dette som et bonusråd). Men hvad gør man ved gule bananer i skiver, der som æblet har det med at blive brunt, hvis det ligger en stund (og brune bananskiver på lagkagen er bare ikke nær så festligt). Svaret er: Giv det lidt at drikke. Enten lidt sherry, hvis der skal ekstra skub i fødselsdagen. Eller også lidt saft fra ananasen eller citronen.
Banan på fødselsdagstøjet?
Bananpletter konverterer til brunlige plamager, fordi saften iltes. Øv. Men her skal du også blot give pletten væske. Først lidt glycerin, som du lader sidde i mindst 10 minutter. Vask derefter i kogt, lunkent vand. Eller bare mundvand. Spyt siges at forhindre iltning. Spyt dog ikke på bananerne.