luk
...

Færdigt

Som sådan er der ikke noget i vejen med et stegetermometer, der fortæller, hvornår maden er færdig. Men hvorfor sætte sin lid til et redskab, der kan forlægge sig i køkkenrodet, når man kan lære nogle helt simple metoder. Og hvor skal man putte stegetermometeret ind i et æg???

Det er så ærgerligt at servere maden, før den er færdig, (ligesom det er jævnt trist at få serveret pointen, før vittigheden er færdig), og vi kan i denne sammenhæng kun hylde mottoet “hver ting til sin tid”. Men mottoet avler en række spørgsmål. Hvilken tid er den rigtige? Hvornår ved man, at kyllingen har fået nok, så man ikke byder middagsgæsterne på en række eksotiske salmonellabakterier i tillæg? Hvornår er bøffen medium eller well done – og hvad har det med ens næsetip at gøre? Det og andre ’færdig-fif’ får du svar på, hvis du bladrer lidt videre.

Sådan er du sikker på, at dine bagte kartofler er færdige

Tryk Alex. Hvem hulen er Alex, tænker du måske. Og det er sådan set én, du kender. Alex er med stor sandsynlighed navnet på den kartoffel, der aktuelt ligger og solbader inden i din ovn, og som får dig til at stille spørgsmålet: Hmm, er de bagte kartofler mon færdige? Du kan selvfølgelig tjekke uret. Er der gået en times tid, er Alex sikkert parat til en tallerken og en persillesmørklat. Men du kan også trykke lidt på den med pegefingeren. Giver kartoflen efter, som hvis du trykker på en ballon med mel i, er den færdig.
Alex og de andre rødder
Det er vigtigt at bruge den rette kartoffelsort til bagekartofler. Det kunne være sorten Alex, Jutlandia, Estima og Sava. Den færdige konsistens er som at skære med sin ske i den lækreste dessert, og den fine smag af kartoffel nydes ekstra, fordi den cremede konsistens føles behagelig på tungen.

Sådan er du sikker på, at din kylling er færdig

Hiv benet af. Hver 4. kylling i EU har salmonella, viser ny EU-undersøgelse. (Lige nu ligger der således over en million salmonellabomber i EU og venter på, at middagsgæsterne guffer i sig, tankevækkende). Nuvel, det er et gennemsnit, så måske er der ikke en ud af dine fire lørdagskyllinger, der lige nu smelter i varmen bag de duggede ruder, der er inficeret. Men man ved aldrig. Så steg kyllingen godt og færdigt, hvis du vil undgå bakterieangreb og deraf følgende ubehageligheder. Men hvad er færdigt? Kyllingen er færdig, hvis du kan hive det ene kyllingeben af, og der siver klar væske fra brystet.

Kastreret hane?
Hvis hanen er kastreret, kalder man den en kapun. Dens kød er federe, og mange synes, det smager bedre. Den er lidt dyrere end en almindelig kylling, og derfor spiser man den kun til højtider.

Læs svaret i håndfladen. Du er vært med stort V og nyder din egen succes. Søde venner. Fino vino, der matcher ny pink Rui Felizardo med flipper. Plus smuk frue, der har kreeret et lige så smukt bord, hvorom jakkesættene og stiletterne nu sidder bænket. Men. Akkurat som du har spurgt “hvordan ønsker du bøffen?” og fået svaret “rosa”, kra-kelerer idyllen. For nok har din fader lært dig om valutakurser, slipseknuder og champagnedistrikter, men bøffer … dem kom I aldrig til. Men bevar roen. Det kræver ikke andet end lidt håndelag. Se her på skitsen, hvordan du tilbereder dine bøffer.
Et lille næsetip
Hvis du har det bedre med næser end hænder, er her et lille fif. Hvis en bøf skal være medium, så skal den føles som din næse, altså blød, men alligevel ikke helt blød. Der skulle ikke være forskel på, hvorvidt du har en stor eller en lille næse.

Sådan ser du, om kronhjort fileten er færdig

Snit et kighul. Man skal ikke undervurdere en mands forhold til egne jagttrofæer. Så næste gang du står for at arrangere en gang “hjortefilet med peber-portvinssauce og bagte pigeon æbler” ud af en hjemmeskudt kronhjort, så hold tungen lige i munden. For tænk, hvis hjortefileten brænder på/bliver tør/bliver unødigt skamferet/svinder ind, så forsvinder manden måske i tillæg. Vil du tjekke, om fileten er færdig, så stik ikke øverst på fileten, men snit i stedet et lille kighul i bunden. Så kan du se, om den er rød. Og stadig se din mand i øjnene, når I spiser.

Færdig? Slå automatpiloten til
Nogle ovne fra Gorenje er udstyret med stegetermometer. Slut blot termometeret til, og stik det ind i kødet. Så viser displayet, hvornår stegen er færdig. Med den elektroniske timer kan man få ovnen til at starte og slukke på en forprogrammeret tid og temperatur.

Sådan kan du se om din chokoladebrownie er færdig

Tænk på mudder. Nu levner denne bog egentlig ikke plads til opskrifter, men lad dette råd være en undtagelse. For der skal altid være plads til chokolade, der smager af noget. Og det gør din chokoaldebrownie, hvis du ikke er fedtet med chokolade og fedt. Tæl kalorierne en anden dag. Og tæl til 300: Rør 300 g smeltet chokolade, 300 g smør, 300 g sukker, 300 g pasteuriserede æggeblommer sammen og bag i ovnen ved en 180° varm ovn. Kagen er færdig, når overfladen er en smule hård, og massen stadig gynger i fadet, når du tager den ud af ovnen. Samme konsistens som mudder, når det er bedst.
Brownie på skinner
Det kan være vanskeligt at jonglere med varme bradepander. Med mindre man har specielle udtræksskinner fra Gorenje, der gør det lettere og mere sikkert at tage varme plader ud.

Sådan ved du, om dit brød er færdigbagt

Giv det bank. Hjemmebagt brød dufter ikke bare af rent overskud og familieidyl, det smager også fantastisk. Hvis det altså selvfølgelig er færdigbagt. Klægt brød, der sidder fast i gane og mundhule er generelt ikke en rar oplevelse. Så hvordan sikrer du så, at brødet er bagt og ikke klægt? Giv det bank i bunden. Hvis det giver en klar og tydelig hul lyd, ved du, at brødet er færdigt.

Gaffel eller kødnål
Har du ikke lyst til at banke hvede eller rug i dit køkken, kan du ty til stikke-metoden, hvis du vil tjekke om brødet er færdigt. Stik en gaffel eller en kødnål ind i brødet og træk retur. Hvis der sidder en klæg masse af dej på redskabet, så skal brødet tilbage til de varmere områder igen.

Sådan er du sikker på, at din languster-hummer er færdigkogt

Hiv i hornet. Nu er det ikke hver dag, man får hummer. Så tilberedningen kan snildt inkludere spørgsmål som: hvornår er den mon færdigkogt? Og her er et tip, der er anvendeligt, hvis nytårsgæsterne er på trapperne og din hummererfaring minimal: Grib hummeren med en tang. Hiv i et af de små ben eller i et af følehornene. Hvis ben eller horn let går løs, er den færdig. Du kan også se, om hummeren er færdig. Kødet skal være fast og hvidt, og rogn skal (hvis den er der) være klar orangerød og fast.
Bahamas succes
Languster er Bahamas største eksportvare inden for fødevarer. Den minder meget om hummer, men de er faktisk ikke nært beslægtede. Dog kalder man den for hummerens kloløse fætter.

Sådan serverer du den bedste båndspaghetti

Først allegro, så al dente. På ægte “Lady og vagabonden” manér bliver der hvert år slubret kilometervis af pasta. Men hvordan ser man, om den er færdig? Der er kun én måde: fisk et stykke op og bid i det. Hvis pastaen stadig har en hård kerne, er den ikke færdig endnu. Hvis den derimod er lige akkurat bidefast og stadig lidt sprød, er den færdig, og vandet hældes straks fra. Nu er pastaen al dente; den italienske betegnelse for pasta, der har fået lige tilpas. Direkte oversat betyder det “til tanden” og beskriver det perfekte øjeblik, hvor pasta nænsomt er kogt mør, men stadig har en fast kerne.
Kog allegro
Pasta ynder at svømme. Kog i rigelige mængder letsaltet vand. Vandet skal være spilkogende – ja, allegro – boblende og livlig. Hæld al pastaen i på én gang og rør grundigt rundt. Skru op for varmen, så vandet koger så hurtigt som muligt igen.

Sådan kan du se, om artiskokken er færdigkogt

Træk og ryk. Kogetiden for en artiskok er 25-45 minutter, afhængig af størrelsen. Jo større, jo flere minutter. Hvis du vil undgå at servere knopper, der ikke er færdigkogte (det er der ligesom ingen ræson i, svarer lidt til at servere vin, uden at fjerne proppen), så gør følgende: Træk i et af de nederste kurveblade: hvis det nemt løsnes, er artiskokken mør. Op med artiskokken og ind på bordet. Ryk hvert enkelt kurveblad af, dyp dem med “kød” på i en olieeddike dressing og skrab af med tænderne. Guf.

Undgå misfarvning
Artiskokker kan – ligesom æbler – blive misfarvede, og det er synd og skam for en blomsterknop af så skulpturel karakter. Så læg artiskokken i vand tilsat lidt eddike for at forhindre misfarvning eller kog dem straks i vand tilsat citronsaft.

Sådan er du sikker på, at fritureolien er varm nok

Lav bobletesten. Så står du der og skal fritte. Kartoflerne er snittede i fine stave, børnene har allerede fundet ketchuppen frem, men du tøver stadig. Er olien nu varm nok? Frituretermometeret har forlagt sig og nej, fingertesten er ingen god idé. Hvad gør du? Lad en bid brød klare sagen. Stik brødet på en gaffel og dyp det i olien. Syder og bobler det omkring brødet, er temperaturen tilpas. Du kan også gøre det med en tændstik (selvfølgelig uden ild), som du stikker ned med træenden først. Her vil det også syde og boble, hvis frituren er varm nok.
Færdige? Føl dig frem
Frosne fritter er typisk lavet af kartoffelmel og tilberedes bedst ved at hælde 1 liter olie op i en 2 liter gryde og varme det op til cirka 200 grader. Men er stængerne rent faktisk af kartofler, så bag ved 250 grader i varm ovn i 10-12 minutter. Uanset ovn eller gryde er pomfritterne færdige, når de er tilpas bløde. Så føl på dem. Hård skal, men blød inden i.

Så lang tid tager det

Få overblik over hvor megen tid du skal sætte af til at stege, koge og bage

Stegetider fra kold ovn ved 200° C inklusiv 15 minutter, hvor ovnen er slukket. Husk at lade stegen hvile på køkkenbordet, inden du skærer den ud.

Svinekød, lam og fjerkræ

Svinekam med svær, uden ben, 2 kg 1 ½ time
Nakkefilet, 1 ½ kg 1 ¾ time
Ribbensteg, 1 ½ kg 1 ½ time
Skinkeculotte, ¾ kg 50 min.
Lammekølle, 1 ½ kg 1 ½ time
Lammeryg, 2 ½ kg 1 ½ time
Kalkunbryst, helt 50 min.
Kalkunoverlår 50 min.
Kylling, 1400 g 1 ½ time
Kyllingeoverlår 45 min
Kyllingebryst m. ben 45 min

Oksekød – Stegetider efter bruning på pande eller i gryde

Bov med ben, 1 kg 2 ½ time
Culotte, ¾ - 1 kg 40 - 60 min
Cuvette, 1 kg 40 - 60 min
Højreb med fedt og ben, 3 kg 2 - 2 ½ time
Højreb med fedt og uden ben, 1 ¾ - 2 kg 1 ½ - 2 timer
Mørbrad, ¾ kg 30 min.
Roastbeef, f.eks. inderlår, ¾ - 1 kg 1 time
Tyndsteg, 1 kg 45 - 60 min
Tyksteg, 1 kg 1 time

Kalvekød – Stegetider efter bruning på pande eller i gryde

Bov med ben, 1 kg 1 ½ - 2 timer
Culotte, ¾ - 1 kg 30 - 40 min
Inderlår/klump med fedt (snøret), 1 kg 1 time
Kam med fedt og ben, 3 kg 1 - 1 ½ time
Kam med fedt og uden ben, 1 kg 1 time
Tyksteg, ¾ - 1 kg 45 min
Tykkam, ¾ - 1 kg 45 - 60 min
Tyndsteg, ¾ - 1 kg 45 min
Mørbrad, ¾ kg 30 min

Cirka stegetider i gryde efter bruning

Kalkunbryst, helt 45 min
Kalvesteg, 1 kg kalveklump 1 ¼ time
Kylling, ca. 1400 g 50 - 75 min
Kyllingeoverlår, kyllingebryst med ben 40 min
Lammebov 1 ½ time
Oksefilet, inkl. bruning 35 min
Svinemørbrad, ca. 450 g 15 min
Skinkemignon, ca. 350 g 20 - 25 min

Cirka kogetider

Asparges 3-4 min.
Blomkål, hel 15 min.
Bønner, grønne 10 min.
Grønkål, hvidkål - snittet 15-20 min.
Gulerødder, udskårne 5-10 min.
Kartofler 15-30 min.
Majskolber 5-7 min
Porrer, hele 10-20 min.

Cirka kogetider

Hamburgerryg 45 min.
Høne 2 - 3 timer
Kalvekød, 2 kg, tyndbryst 1 ½ - 2 timer
Kalvetunge 2 - 2 ¼ time
Kylling 1 time
Oksekød, 2 kg, marvpibebov 2 ½ time
Oksekød, 2 kg, tyndbryst 2 ½ time
Stribet flæsk, saltet eller usaltet 1 time

Cirka kogetider

Forel 8-10 min.
Hornfisk 10-12 min.
Laks 20-30 min.
Makrel 10-12 min.
Pighvar o. lign. 20-30 min.
Rødspætte, skrubbe o. lign. 10-12 min.
Sild 10-12 min.
Torsk 15-20 min.