luk
...
Valnøddebrød
Et luftigt surdejsbrød med valnødder, der passer perfekt til et lækkert pølsebord, med gode, lagrede oste eller i madpakken til en sandwich. Bitterheden fra valnødderne, syrligheden fra surdejen og sødmen fra melet gør dette brød til en sikker vinder.

Antal brød

1 brød

Du skal bruge

250 g hvedemel
10 g maltmel
215 g groft speltmel
390 g lunken vand (omkring 30 grader varmt)
12 g salt
100 g surdej (kan udskiftes med 5 g gær)
100 g valnødder

1-2 spsk. rismel, en hævekurv og et viskestykke (gerne af hør, da det ikke hænger ved dejen)

Sådan bager du et luftigt og lækkert valnøddebrød

Kom vand, hvedemel, groft speltmel og maltmel i en skål og rør det sammen. Lad det stå tildækket i ½-1 time ved stuetemperatur– herved sker der en autolyse*, som gør dejen nemmere at ælte luftig og skabe et stærkt glutennet.

Kom surdej og salt i dejen og ælt den glat og smidig. Er du i tvivl om, hvordan du holder din surdej i live, kan du med fordel læse vores tips til en sund surdej her. Når den er æltet, vendes dejen over i en ren skål. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur i 4 timer. Dejen skal foldes hver time, så glutennettet styrkes yderligere. Vend valnødderne i under sidste foldning.

Når dejen er hævet vendes dejen ud på et let meldrysset bord. Form dejen som en kugle og lad den efterhæve i 30 minutter til dejen atter slapper af. Kom et viskestykke i en hævekurv og drys med en blanding af ½ hvedemel og ½ rismel svarende til ca. 2-3 spsk. – det sikrer, at brødet ikke hænger fast i viskestykket. Form nu dejen til et rundt brød og kom det op i hævekurven. Dæk brødet til og lad det hæve i køleskabet natten over.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med over/under varme med en bagesten i. Lad ovnen varme op i 30-60 minutter, så din bagesten bliver varm. En gennemvarm bagesten sikrer, at brødet modtager masser af varme og hæver bedre op. Her kan du med fordel benytte en dampovn. Har du ikke en dampovn kommer du 20 minutter før, at du sætter brødet i ovnen et viskestykke i en form og overhælder viskestykket med kogende vand. Kom formen med vand og klæde ind nederst i ovnen. På den måde skaber du damp i din ovn, der hjælper til, at brødet når at udvikle sig inden, at det danner skorpe. Vend brødet ud på et stykke bagepapir og snit et fint mønster i brødet.

Før brødet ind på bagestenen. Bag brødet ved maks. temperatur (gerne 250 grader) i 15-20 minutter, til det er godt gyldent. Skru herefter ned på 230 grader og tag formen med vand ud. Bag brødet yderligere 10-15 minutter, til det er godt gyldent og gennembagt. Afkøl på en rist og nyd.


Foto & opskrift: Cathrine Brandt, Madblogger

*Autolyse
Ved autolyse suger melet væsken til sig, og gør dejen mere smidig, fleksibel og nemmere at ælte. Det gøres inden, at saltet tilsættes, da salt er med til at gøre glutennettet stærkt, og den proces vil vi gerne forsinke, hvis vi ønsker en smidig dej, der er nemmere at ælte.

Bliv ekspert i brød med Gorenje

Del dine bageresultater på Instagram med #bedsttilbroed

#bedsttilbroed

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM