Surdejsboller med rabarbermarmelade - Gorenje
luk
...

Surdejsboller med rabarbermarmelade

BEDST TIL BRØD
20.9.2017
Rabarber er i sæson fra april til oktober og de er en dejlig frisk tilføjelse til både kager, salater eller en lækker marmelade, som du finder en opskrift på her. Hvis du bager en omgang lækre surdejsboller og serverer frisklavet rabarbermarmelade til, er vi sikre på, at du får ros med på vejen fra dine kollegaer, familien eller hvem du vælger at forkæle. 

Du skal bruge

Rabarbermarmelade:
250g rabarber skåret i 1,5 cm lange stykker
1 spsk. vand
1 vaniljestang
6 spsk. sukker

Surdejsboller:
5 g gær
4 dl koldt vand
¾ dl surdej
2 tsk. havsalt
Ca. 200-250 g ølandshvedemel, groft
1 dl havregryn
Ca. 300 g ølandshvedemel

Sådan gør du

Rabarbermarmelade:
Put de skårne rabarber, kornene fra en vaniljestang og rørsukkeret i en gryde og tænd på lavt blus. Lad resten af vaniljestangen koge med i gryden. Varm indholdet op, mens du rører i gryden, og lad det simre til rabarberne er bløde. Når marmeladen er kogt færdig, skal du lade den køle af, før du fylder den på skoldede glas. Husk at fiske vaniljestangen op igen.

For at forlænge marmeladens holdbarhed kan du skylle glassene i atamon, før du fylder marmeladen på.

Surdejsboller:
Rør gær, vand og surdej sammen. Tilsæt salt, havregryn og groft ølandshvedemel, og rør det sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og justér evt. mængden. Der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så målene er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed på røremaskinen, og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen slipper skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan du lave en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Når dejen er æltet godt, ca. 8-10 minutter (den må endelig ikke være for tør), kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer.

Tag dejen ud af køleskabet, og vend den ud på et meldrysset bord. Form dejen til brød eller boller. Bollerne kan vendes i en blanding af kerner og frø, inden de sættes i ovnen. Det er vigtigt, at ovnen er supervarm, dvs. ca. 250 grader, før bollerne sættes ind. Bag bollerne i ca. 15-20 minutter, til de har en sprød og gerne mørk overflade. Hvis du har en bagesten, så brug endelig den.


Foto og opskrift på surdejsboller: Ditte Ingemann

Every detail matters

Er du klar til at skabe nogle mindeværdige øjeblikke i dit køkken?

Med de nye Gorenje HomeMade komfurer kan du tilberede dine yndlingsretter som i en traditionel stenovn. Vi har designet vores komfurer med en række nye funktioner og forbedret design. Det hele ligger i de små detaljer, som gør dit liv enklere.

Go', bedre, bedst til brød

Der findes ikke noget bedre end duften af nybagt brød. Det skyldes måske, at mange forbinder brød med hygge i familien eller andre uhøjtidelige stunder. 

Brød kan spores helt tilbage til stenalderen, og her på siden vil vi gøre vores for at udbrede den gode nordiske brødtradition, så vi sammen kan få mere ud af vores ovne. Du vil derfor kunne finde alt fra opskriften på det perfekte rugbrød til tips om æltning og hævning. Velbekomme! 

Læs også

Del dine bageresultater på Instagram med #bedsttilbroed

#bedsttilbroed

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK

Følg Bedst til brød på Facebook og bliv inspireret med opskrifter, bagetips og gode brødoplevelser.

#bedsttilbroed

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM

Følg Bedst til brød på Instagram og bliv inspireret med opskrifter, bagetips og gode brødoplevelser.

#bedsttilbroed