luk
...
Meyers ølandshvedebrød
Et saftigt brød med én af de mest velsmagende gamle nordiske hvedesorter. Det er et af de mest populære brød i Meyers univers, som her i en opskrift er tilpasset hjemmebageriet. Ølandshvedebrødet har et betragteligt fuldkornsindhold, og ølandshvedens gluten hjælper til, at der kan komme meget vand i dejen, som giver en yderst saftig krumme. Ølandshveden giver samtidig brødet en rar, sødlig smag, som passer rigtig godt til de let syrlige smagsnoter, der opstår i den lange hævetid.

Sådan gør du

Brøddej – på maskine, se tip for håndæltning

Rør koldt vand og gær sammen i røreskålen.
Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen sammen med maskinens dejkrog. Ælt dejen igennem på den laveste hastighed et minuts tid for lige at samle dejen, uden at melet flyver til alle sider.
Sæt farten på maskinen op, og ælt dejen godt igennem. Hold øje med, hvornår dejen slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen – det tager ca. 12 -15 minutter, men kig på dejen ikke på uret. Når dejen slipper, stopper du maskinen med det samme, ellers risikerer du at overælte dejen.

Hævning

Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud. Sæt et mærke eller en elastik omkring skålen dér, hvor dejen når op til, så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning på køkkenbordet.

Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 24 timer til ca. dobbelt størrelse. Det kan være en god idé at tjekke dejen et par timer inden, du har tænkt dig at bage brødet. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige ”vågner” og dejen hæver færdig.

Bagning

Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når brødet skal bages.
Sæt en bage-/pizzasten ind i midten af ovnen, og tænd ovnen på maks. temperatur (250-275°) ca. 30 minutter før du begynder at forme brødet. Hvis du ikke har en bagesten, kan du få næsten den samme effekt ved at sætte en flad bageplade ind midt i ovnen med bagsiden opad og lade den varme med op.

Drys rigeligt med mel på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud af beholderen uden at slå luften ud af dejen. Brug en bagespartel til at folde dejen en enkelt gang ind over sig selv. Pas på der ikke kommer mel mellem lagene.
Drys lidt mel på toppen af dejen. Brug din spartel, og spænd forsigtigt dejen op ved at skubbe siderne af dejen ind under sig selv. Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir ved hjælp af hånden og bagespartlen. Skub forsigtigt bagepapiret med dejen ind på den varme bageplade eller bagesten i ovnen; det kan du gøre med en bagespade, bagsiden af en bageplade, et skærebræt eller et stykke pap – f.eks. låget fra en pizzaæske.

Bag brødet i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°). Sænk derefter temperaturen til ca. 230°. Vi siger cirka, fordi ovne er forskellige og bager forskelligt, og derfor kan den reelle temperatur være markant anderledes i din ovn – og dermed er der også forskel på, hvor længe brødet er om at blive bagt. Så bagetemperaturer og bagetider er cirkatider. Bag brødet til kernetemperaturen er oppe på 99-100°, det tager ca. 40-45 minutter. Hvis du bager boller, tager det ca. 20 minutter. Brødet skal lyde hult, når du banker på det, og ikke føles for tungt.

Tip

Du kan godt ælte dejen i hånden, hvis du ikke har en røremaskine. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den. Du skal baske løs i 10 -15 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper skålens sider.

Opskriften er udarbejdet af Meyers Madhus.

Instagram

Antal brød

1 stort brød eller 2 små

Du skal bruge

5 ½ dl vand
5-6 g gær
450 g hvedemel 
150 g fuldkornsølandshvedemel
15 g salt

Del dine bageresultater på Instagram med #bedsttilbroed

#bedsttilbroed

Mindre
Gorenje social medias
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK
FØLG OS PÅ FACEBOOK

Følg Bedst til brød på Facebook og bliv inspireret med opskrifter, bagetips og gode brødoplevelser.

#bedsttilbroed

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM
FØLG OS PÅ INSTAGRAM

Følg Bedst til brød på Instagram og bliv inspireret med opskrifter, bagetips og gode brødoplevelser.

#bedsttilbroed